Ρήτρα... απολύσεων και νέων περικοπών στους δήμους

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» πρόσθετων περικοπών στις δαπάνες τίθεται ολόκληρος ο δημόσιος τομέας με τη νέα ρήτρα που θα περιέχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα εκδοθεί αύριο και θεωρείται προαπαιτούμενο για τη λήψη απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται υστέρηση εσόδων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου θα ενεργοποιούνται αυτόματα νέες περικοπές σε όλο το φάσμα των δαπανών, μηδέ εξαιρουμένων των αποδοχών και κοινωνικών παροχών, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και απολύσεις προσωπικού σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, με προτεραιότητα τις ΔΕΚΟ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το…απευκταίο
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, σε περίπτωση που συμβεί το «απευκταίο» το μαχαίρι θα μπει κατά προτεραιότητα στις ΔΕΚΟ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων και της απόδοσης πόρων, είτε με νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων, είτε και με διεύρυνση του αριθμού των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή και θα απολυθούν.

Ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμόδια στελέχη τονίζουν με νόημα ότι με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών και φόρων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις κρατικές ενισχύσεις.

Ως ύστατη λύση για τη διόρθωση τυχόν μεγάλων αποκλίσεων στον στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθεί και η περιστολή της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων για τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων και τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων.

Πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, και με την οποία «ανά χείρας» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα μεταβεί στο Eurogroup, δεν θα υπάρχουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του νέου «αυτόματου κόφτη», απλώς θα αποτυπώνεται το γενικό περίγραμμα του μηχανισμού.

«Η εξειδίκευση θα γίνει αργότερα και σε συνεννόηση με τους δανειστές», σημείωνε πηγή, προσθέτοντας ότι η ρήτρα θα εφαρμοσθεί από το 2013 και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και θα αφορά για το επόμενο έτος τον στόχο για έσοδα 2,586 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο έλεγχος των δανειστών για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων θα είναι σε μηνιαία βάση σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό, αλλά η τελική αξιολόγηση για την ενεργοποίηση ή μη της ρήτρας θα γίνεται με κριτήριο τα πεπραγμένα για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια του 2013 και συγκεκριμένα 271 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, 30 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 60 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 430 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 625 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 1,169 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Το πρώτο τεστ
Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κρίσιμο τεστ από την τρόικα θα γίνει τον Ιούνιο και θα αφορά συνολικά έσοδα ύψους 302 εκατ. ευρώ. Αν διαπιστωθεί υστέρηση, για παράδειγμα, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη ρήτρα θα πρέπει η κυβέρνηση να αναπληρώσει το 50%, δηλαδή έσοδα 100 εκατ. ευρώ με έκτακτες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των αποκλίσεων στις ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών.

«Ηθελαν η αναπλήρωση της υστέρησης στα έσοδα με πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες να γίνεται στο 100%, αλλά μετά την αντίδρασή μας ο πήχης κατέβηκε στο 50%», έλεγε πηγή που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς, κριτήριο για την αξιολόγηση να αποτελούν ο αριθμός και η βαρύτητα των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και όχι το ύψος των εσόδων.

ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Πίσω από το γράμμα του νόμου

Στο Μνημόνιο η νέα ρήτρα για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται με τον κωδικό «αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης και ποινών» για αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Για την αναπλήρωση της απώλειας εσόδων, η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε περικοπές δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα. Τα νέα μέτρα θα αποσαφηνίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται καμία έκπτωση στον στόχο λόγω έκτακτων συνθηκών στην ελληνική και διεθνή οικονομία ή βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεσης. Η επιδείνωσης της ύφεσης θα λαμβάνεται υπόψη μόνο για την εφαρμογή της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης για τις αποκλίσεις στον στόχο του ελλείμματος.

4 «ΚΛΕΙΔΙΑ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τέσσερα βασικά εργαλεία για την αναπλήρωση του «ταμειακού κενού» από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για:

1 πρόσθετες περικοπές στις επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

2 επιβολή έκτακτων τελών, εισφορών ή και φόρων.

3 ψαλίδισμα μισθολογικών και κοινωνικών παροχών καθώς και των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών σε όλο το φάσμα της γενικής κυβέρνησης.

4 διεύρυνση του αριθμού των εργαζομένων για διαθεσιμότητα και απολύσεις συμβασιούχων

Πέραν της ρήτρας για τις ιδιωτικοποιήσεις με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα επεκτείνεται και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας με αυτόματες περικοπές δαπανών που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.