Τμήμα των διαδηλωτών συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F6384B640C3A828B785A5345B50DF1B7.jpg

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (17/11),  η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 39η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε λίγο αργότερα το ΚΚΕ. Τμήμα των διαδηλωτών συνέχισε την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία για να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Το μπλοκ του ΚΚΕ κατευθύνθηκε προς την ισραηλινή πρεσβεία, αφού άνοιξαν οι δρόμοι μετά από διαπραγματεύσεις διαδηλωτών με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Νωρίτερα, κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το τρίγωνο των Αμπελοκήπων ώστε να μην συνεχιστεί η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια διαμαρτυρήθηκε το ΚΚΕ, το οποίο έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι θα συνεχιζε την πορεία του προς την πρεσβεία του Ισραήλ στον Φάρο Ψυχικού.

Η πορεία προς το Πολυτεχνείο

Το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο και η ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών της εξέγερσης.

Η επικεφαλής ομάδα φοιτητών της ΠΑΣΠ, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου και χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε από την Πατησίων στις 3 το μεσημέρι. Ο κύριος όγκος της πορείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 μ.μ. από τη Σταδίου κι έφτασε στην πρεσβεία στις 5.30 μ.μ.

Στην κορυφή της πορείας ήταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974.

Ξεχωριστή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια με επικεφαλής τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από το χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους πεζούς στη λωρίδα από την Πατησίων προς την Κηφισίας, ενώ, στη λωρίδα από την Κηφισίας προς την Πατησίων επιτρέπεται η πρόσβαση και σε οχήματα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το μέτρο λήφθηκε για την προστασία του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Άνοιξαν, στις 8.30 το βράδυ, οι σταθμοί του Μετρό, εκτός από το Σύνταγμα.

Μικροεπεισόδια στην Πάτρα

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο κέντρο της Πάτρας, στη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ομάδα νεαρών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, προκάλεσε φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν, να απαντήσουν με χρήση δακρυγόνων.

Διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν σε επιφυλακή, για να αποτρέψουν τυχόν νέα επεισόδια.

«Μάταιη η προσπάθεια να λοιδωρηθεί το Πολυτεχνείο»

Στις εκδηλώσεις πριν ξεκινήσει η σημαία από το Πολυτεχνείο, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τ.Μοροπούλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός εορτασμός ούτε επετειακή βία. «Δεν είναι άσυλο μιας ιδέας ή μιας παράταξης. Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται, αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται» είπε. «Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς, ανοικτούς και σήμερα, ας τους πάρουμε» προσέθεσε.

Η αντιπρύτανης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια σήμερα, τονίζοντας τις περικοπές, τις μειώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία ολοένα και διογκώνονται.

Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αναφέρθηκε στα «διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα» και τους νοσταλγούς του χουντικού παρελθόντος. Τόνισε ότι «όλοι αυτοί όχι μόνο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι αν δεν υπήρχε το Πολυτεχνείο δεν θα είχαμε τη σημερινή οικονομική κρίση και ότι για όλα τα δεινά των εργαζομένων φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου που, όπως λένε είναι η πιο σάπια γενιά».

«Τους απαντάμε», πρόσθεσε ο Ν.Τριανταφύλλου, «ότι πρωθυπουργοί, υπουργοί και λοιπό πολιτικό προσωπικό, μπορεί ηλικιακά και μόνο να ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου και να μην έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με το Πολυτεχνείο».

«Η προσπάθεια να λοιδορήσουν το Πολυτεχνείο είναι μάταιη» υπογράμμισε, «το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη μνήμη του λαού και της νεολαίας στη νεότερη ιστορία χώρας με χρυσά γράμματα και δεν αλλάζει με τίποτα».

Κατέληξε δελέγοντας πως «δεν θα δείξουμε ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα και την παρακρατική τους πρακτική και δράση».Μηνύματα για την επέτειο

«Η Πολιτεία εκφράζει, και σήμερα, τον θαυμασμό της στην ηρωική πράξη της νεολαίας κατά του Απριλιανού καθεστώτος. Σε δύσκολα χρόνια βρήκαν τη δύναμη και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, με γενναιότητα και αυθορμητισμό», αναφέρει στην ημερήσια διαταγή του προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Tσίπρας και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και προσπαθεί μαζί με την ακροδεξιά να αφηγηθεί ξανά την ιστορία 40 χρόνων της χώρας.

Προφανής στόχος -συνέχισε- είναι να την παραχαράξει για να ξεμπερδεύει με την μεταπολίτευση, με τις κατακτήσεις της ακόμη και με τα ανεκπλήρωτα και αδικαίωτα οράματά της.  Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο
λαός έχει μόνο ένα δρόμο αυτόν της αντίστασης και της ανυπακοής.

Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής  η οποία δήλωσε :

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.