Προγραμματίζει ταξίδια σε Κατάρ, Κίνα, Ρωσία για προσέλκυση επενδύσεωνhttp://img.protothema.gr/B9EFC15FE5A1C735F68F26E9FD7AE955.jpg

Την πεποίθηση ότι εφαρμόζοντας πλήρως το τρίτο μνημόνιο η ελληνική οικονομία θα μπει μέσα στο 2013 σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες σε συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Μάλτα δίνοντας και την στρατηγική του για το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενως πάντως θα πρέπει η Γερμανία να περάσει το πρόγραμμα δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το Κοινοβούλιό της και να απελευθερώσει τις δόσεις των δανείων. Επιπλέον θα πρέπει να ξεπεραστεί η διάσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Καθώς το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία καλείται να συμμετάσχει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας που έχει οικονομικό κόστος ενώ είναι στην πορεία προς τις εκλογές.

Παραλλήλως ο κ. Σαμαράς έχει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και κυρίως τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ που δημιουργούν προσκόμματα στην εκδίπλωση του σχεδιασμού του. Χθες πήραν πάλι φωτιά τα τηλέφωνα μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη όπως και μεταξύ των συνεργατών τους με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος άσκησε κριτική στο υπουργείο Οικονομικών για τις διατάξεις που έφερε στο πολυνομοσχέδιο εναντίον των δικηγόρων προκειμένου να εξυπηρετήσει όπως είπε ο υπουργός τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών και των τραπεζών. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Ρουπακιώτης προσπάθησε να παρακάμψει τις διατάξεις του άρτι ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Αυτό προκάλεσε την ενόχληση του πρωθυπουργού ο οποίος από τη Μάλτα τηλεφώνησε στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος με την σειρά του ανάγκασε τον υπουργό του να υπαναχωρήσει. Η επιμονή όμως του κ. Ρουπακιώτη θέτει ένα ευρύτερο ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή και επαναφέρει το θέμα του ανασχηματισμού που έχει βάλλει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος φέρεται να επιθυμεί θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πάντως ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να μπει στην κυβέρνηση από θέση αντιπροέδρου και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην συνεννόηση μεταξύ των τριών αρχηγών. Η απόσταση μεταξύ Σαμαρά-Κουβέλη φάνηκε όμως και με την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να καταργήσει το νόμο Ραγκούση περί ιθαγένειας. Η απόφαση του κ. Σαμαρά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης είχε ψηφίσει το νόμο Ραγκούση και είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά σε τροποποίηση των διατάξεών του όχι όμως σε ριζική αλλαγή. Τελικώς φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνει στην αρχική συμφωνία και το θέμα ξεπερνιέται. Το κυβερνητικό επιτελείο έλεγε ότι η αντίδραση του κ. Κουβέλη εστιάστηκε στο ότι ο κ. Σαμαράς δεν τον ενημέρωσε πριν εκδηλώσει δημοσίως τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αυτά θα συζητηθούν αφού κλείσει η εκκρεμότητα με τη δόση του δανείου. Στο πλαίσιο αυτό είναι καθοριστική η επόμενη εβδομάδα λόγω της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στο Γιουρογκρούπ θα κλείσει οριστικά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης παράλληλα με την επιμήκυνση.

Για τον κ. Σαμαρά όμως εκείνο που προέχει είναι η δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας με την προσέλκυση επενδύσσεων. Έτσι προγραμματίζει ταξίδια πρώτα στο Κατάρ και εν συνεχεία και Κίνα και Ρωσία. Όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο κ. Σαμαράς δεν θα περιμένει να έλθουν οι επενδύσεις αλλά θα τις επιδιώξει.

Σπύρος Γκουτζάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.