Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας
Για πρώτη φορά από μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ.
“Διευρύναμε την ακτίνα της μάχης για να φτάσει στο Τελ Αβίβ και όσα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο ένοπλος βραχίονας του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς.
Λίγα λεπτά νωρίτερα οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη και το στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι γινόταν επίθεση με πυραύλους. Χιλιάδες Ισραηλινοί έσπευσαν να καλυφθούν, ενώ οι αρχές λένε ότι τουλάχιστον δυο πύραυλοι έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.
Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι -εκ των οποίων έξι είναι παιδιά- και 3 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι τραυματίες στη Γάζα είναι περισσότεροι από 100. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι θέμα ωρών μια χερσαία επίθεση, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Ωστόσο, αναφέρονται μετακινήσεις αρμάτων μάχης, ενώ υπεγράφη διαταγή για την κλήση 30.000 Ισραηλινών εφέδρων στα όπλα.
Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες που έχουν επαφές με τη Χαμάς να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
«Καλέσαμε όσους έχουν κάποιο βαθμό επιρροής στη Χαμάς, όπως την Τουρκία, την Αίγυπτο και ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή ώστε να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, κάλεσε από την πλευρά του την Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και εκτίμησε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.
«Αν η ρίψη ρουκετών συνεχιστεί από τη Γάζα, με κατεύθυνση τις ισραηλινές πόλεις και τα χωριά, τα αντίποινα θα ενισχυθούν», προειδοποίησε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βασικοί ηγέτες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα φανούν ρεαλιστές για να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι η ειρήνη θα έρθει στη Μέση Ανατολή με σφαγές και επιθέσεις», πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του για τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Στο μεταξύ, η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται, έπειτα από τη προχθεσινή δολοφονία του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμέντ Αλ Τζαμπάρι, από στοχευμένη ισραηλινή επίθεση.
Από ξηράς, αέρος και θαλάσσης το Ισραήλ πλήττει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς απαντούν με ρουκέτες- με περισσότερες από 400 ρουκέτες το τελευταίο 48ωρο- πλήττοντας πόλεις του νοτίου Ισραήλ, ανάμεσα τους τις Ασντόντ, Ασκελόν, Μπερ Σεβά, Εσκόλ και Κιριάτ Μαλαχί.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της «αντίστασης» κατά του Ισραήλ.
«Άνδρες και γυναίκες στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε την αντίσταση», δήλωσε ο Μεσάαλ σε διάσκεψη στην οποία μετέχουν ισλαμιστές Σουδανοί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.
«Ο εχθρός αυτός είναι αδύναμος και δεν μπορεί να κερδίσει στη Γάζα», σημείωσε.
Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αιγύπτου στη Γάζα
Παράλληλα, αιγυπτιακή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου προετοιμάζεται να επισκεφθεί, υπό τη συνοδεία αξιωματούχων, τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς.
Μάλιστα ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, μιλώντας στη Γάζα, κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους.
Το Ισραήλ, πάντως, υποσχέθηκε ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, που αναμένεται να διαμεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Την «έντονη ανησυχία» της «για την αναζωπύρωση της βίας στην Λωρίδα της Γάζας», εξέφρασε από το Στρασβούργο και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βλέπει παθητικά αυτό που προαναγγέλλεται ως μια νέα τραγωδία σε μεγάλη κλίμακα. Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι να πει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, όπως βιάζονται πολλοί να κάνουν, αλλά να ενθαρρύνει τον διάλογο και μια λύση που δεν θα στηρίζεται στη βία και στον πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Μινιόν.
Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, το βαρύτερο τίμημα της
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ