Στο δρόμο της απόλυσης θα οδηγούνται οι 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν φέτος και το 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μέσα σε ένα χρόνο δεν θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
Παράλληλα, ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2015 παραμένει δεσμευτικός για την ελληνική πλευρά και, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξή του, ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων θα παραμείνει αυστηρά στο «ένα προς πέντε», ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των δομών του κράτους, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. Η συρρίκνωση οργανικών μονάδων σε υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα αυτών αναμένεται ότι θα οδηγήσει στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα ενταχθεί στο σχήμα της κινητικότητας και θα κινδυνεύει με απόλυση, προκειμένου να γίνει πράξη η δραστική μείωση που ζητούν οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης.
Το προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας βγάζει… κόκκινη κάρτα στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αναφέρει πως η δέσμευση για 15.000 εφέδρους μέχρι το τέλος του 2012 δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει τώρα η λήψη δυσμενέστερων μέτρων για το προσωπικό.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» μετονομάζεται πλέον σε «σχήμα κινητικότητας», στο οποίο θα μεταφερθούν σταδιακά φέτος και του χρόνου 27.000 υπάλληλοι από ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου.
«Μετά από μια πρώτη μεταφορά 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται μέσα στο 2013 η περαιτέρω μεταφορά προς το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων.
Αυτή θα γίνει σταδιακά σε τέσσερις δόσεις», λέει η έκθεση. Δηλαδή, στο τέλος κάθε τριμήνου της νέας χρονιάς θα βγαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 6.250 άτομα. Σύμφωνα και με το Μεσοπρόθεσμο, η υπαγωγή στο νέο καθεστώς θα διαρκεί ένα έτος και ο υπάλληλος θα λαμβάνει για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο το 75% των αποδοχών του.
Παράλληλα, στη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετατάσσονται εκουσίως ή να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου. Οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, εφόσον δεν μεταταχθούν, θα οδηγούνται σε απόλυση, ενώ ανάλογες κυρώσεις θα περιμένουν και εκείνους που θα αρνηθούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα.
«Σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της συρρίκνωσης του Δημοσίου προτείνεται νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα κινητικότητας προς το συμφέρον των υπηρεσιών. Ο σκοπός του νέου προγράμματος είναι να μετακινεί υπαλλήλους σε πιο χρήσιμες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα», υποστηρίζει η έκθεση, που εκφράζει την άποψη ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες εντός ενός έτους, ανοίγοντας διάπλατα την κερκόπορτα των απολύσεων.
Το προφίλ όσων κινδυνεύουν άμεσα:
-Κατέχουν διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο.
-Είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
-Έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
-Έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
-Θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 75% των αποδοχών τους.
-Αν δεν μετακινηθούν θα απολύονται, με μειωμένη αποζημίωση.
Δημήτρης Γκάτσιος, στον Ελεύθερο Τύπο