Αποφασισμένος να μείνει ο Βενιζέλος, αποφασισμένος να τον αμφισβητήσει ο Λοβέρδος…
Με φόντο την κυβέρνηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης ξεκίνησε μία ακόμη μάχη εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως εξαιτίας του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος, αποφάσισε να μείνει και να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Διέψευσε όσους διέδιδαν πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί, έκανε έξι διαγραφές για τα «όχι», τα «παρών» και την απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη από τη ψηφοφορία για το μνημόνιο 3.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αντιλαμβανόμενος τις περιορισμένες πιθανότητες ενός νέου εγχειρήματος, εξαιτίας της συρρίκνωσης του χώρου και της επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ξανά ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, η Ιπποκράτους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, καλώντας τον να συμμετάσχει με τις προτάσεις του στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο πρώην υπουργός, όμως, δεν προτίθεται να παραιτηθεί τόσο εύκολα από τις επιδιώξεις του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης διεγράφη από την ΚΟ, αλλά είναι έτοιμος να πάει σε τοπική οργάνωση του Κινήματος για να κάνει αίτηση… εγγραφής μέλους, ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Επιπλέον, θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2013. Κρατά έτσι τις ισορροπίες, αλλά η ουσία είναι πως θέλει να καλύψει τον χώρο που άφησαν ελεύθερο στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος οι Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη που έφυγαν και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σιώπησε για ένα εξάμηνο.
Ο τελευταίος επανεμφανίστηκε, μέσω twitter, θέτοντας ερωτήματα για το τι κέρδισαν και έχασαν το ΠΑΣΟΚ και η χώρα με την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου. Οι προθέσεις του, όμως, είναι άγνωστες. Η στενή του συνεργάτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.
Το αυτό έκανε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ανεξάρτητος, αν και οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει προσεγγίσει τον… ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η μπηχτή στη διαρροή της Ιπποκράτους πως «ελπίζουμε να εργαστεί για τη σύνθεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και όχι της οπισθοφυλακής».
Και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, διέκοψε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για να ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Οι γνώμες για το τι θα κάνει στα εσωκομματικά διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα επιδιώξει την «τιμωρία» του Ευάγγελου Βενιζέλου, υιοθετώντας τη θεωρία της ανατροπής του. Και άλλοι πως οι δύο άνδρες έχουν πλέον στρατηγική συμμαχία, καθώς ο διάδοχος υπερασπίζεται την κληρονομιά του προκατόχου του και ο τελευταίος διασφαλίζει στον πρώτο το «βάθος» που χρειάζεται για να λέει πως έχει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Με τα καλά του και τα κακά του.
Και οι πρωταγωνιστές δεν τελειώνουν εδώ. Στις… «αποβάθρες» της Ιπποκράτους συνωστίζονται ακόμη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη με ηγετικές βλέψεις για το μέλλον. Ενώ σε… «βαρκούλες» και «φουσκωτά» απέναντί τους κινούνται άλλοι, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Ηλίας Μόσιαλος.
Έχει κι άλλους. Στελέχη όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικούν αυτοί πλέον τους κορυφαίους ρόλους. Δίνουν μάχες στη Βουλή και πρωταγωνιστούν στα εσωκομματικά δρώμενα, δίπλα σε συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γιάννης Δατσέρης και ο Στέλιος Αγγελούδης.