Διά πυρός και σιδήρου με έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός βουλής πέρασε αργά τη νύχτα με 153 ψήφους υπέρ το πολυνομοσχέδιο των μέτρων
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε το βασικό δίλημμα “ψήφιση των μέτρων ή χάος και συνθήκες αποσταθεροποίησης” ενώ συνέδεσε τις αποφάσεις για την χώρα από την ψήφο των βουλευτών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εσωτερική κατάσταση επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης.
Και αμέσως μετά την θυελλώδη μεν, θετική δε, ως προς την υπερψήφιση των μέτρων συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αλλά και την αισιοδοξία του για τα επόμενα βήματα, εστιάζοντας στο αμέσως επόμενο που είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα, το βήμα προς την ανάκαμψη» και συνέχισε λέγοντας πως αυτή η ψηφοφορία «ήταν προϋπόθεση για να ξαναβρεθεί δουλειά για τα παιδιά μας και να υπάρχουν δυνατότητες σε όλους τους Έλληνες. Το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός. Θα πάει κι αυτός καλά. Το σημαντικό είναι από τη Δευτέρα και μετά. Εκεί θα επικεντρωθεί η προσοχή μας, γιατί μοναδικός στόχος, και προσωπικό στόχο έχω να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό, να του ξαναδώσουμε το χαμόγελο και αυτό δε μπορεί να γίνει παρά μόνο με πολλή δουλειά, συντονισμένη δράση, επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και γενικά με κινήσεις που γενικά θα δώσουν και προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω…».
Από τη ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο ο κ. Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος αμέσως μετά ετέθη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του καθώς ήδη η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης έχει μεταφερθεί για τις 19 Νοεμβρίου από τις 12 που αναμενόταν. Αναγνωρίζει ότι η αστάθεια των τελευταίων δύο εβδομάδων πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει διορθωτικές κινήσεις με ανασχηματισμό.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε από νωρίς με προβλήματα λόγω της ένστασης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκείνη την ώρα ήταν περισσότεροι ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε την ένσταση. Η ένταση όμως στην κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώθηκε το βράδυ όταν διαπιστώθηκε ότι με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών πέρασε εξομοίωση των υπαλλήλων της βουλής με το μισθολογικό που ισχύει στον δημόσιο τομέα. Οι υπάλληλοι αντέδρασαν και δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Πέρα από την αντιπολίτευση αντέδρασαν και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης -όχι για το περιεχόμενο- αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή αποφασίζει τον προυπολογισμό της και ως εκ τούτου είναι αρμόδια για το επίπεδο των μισθών των υπαλλήλων της. Η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι “ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω και η ρύθμιση θα επανέλθει” προφανώς μέσω της Βουλής. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Στουρνάρας φάνηκε αμετακίνητος ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης.
Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά παρά τους υψηλούς τόνους που του απάντησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έκανε δευτερολογία. “Αρχικά είχαμε αποφασίσει να κάνει και δευτερολογία αλλά τελικά κρίναμε ότι δεν χρειάζεται, άλλωστε σε μερικές ημέρες έχουμε την συζήτηση για τον προυπολογισμό όπου θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις” έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “Βρισκόμαστε μπροστά από την πιο δύσκολη απόφαση της μεταπολίτευσης. Πολλά από τα μέτρα είναι σωστά και έπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας από χρόνια. Άλλα αφορούν περικοπές και είναι άδικα μέτρα αλλά συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας. Ας μήν κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε”.
Έκανε απολογισμό του τετραμήνου σημειώνοντας ότι: “τη μάχη της αξιοπιστίας προς τα έξω την δώσαμε και την κερδίσαμε. Σήμερα ψηφίζουμε αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη ή αν γυρίσουμε στην διεθνή απομόνωση, στην χρεοκοπία και στην δραχμή. Ένα πισωγύρισμα θα πυροδοτήσει συγκρούσεις των άκρων. Το τελευταίο διαστημα παλέψαμε για την ανάκακαμψη, αυτό ψηφίζουμε και σήμερα. Άμεσα θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν αφορά μόνο τους τραπεζίτες όπως δημαγωγούν κάποιοι αλλά αφορά εκατομμύρια καταθέτες και επαγγελματίες που περιμένουν κάποιο δάνειο. Θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα επιστρέψουν καταθέσεις, θα υπάρξει ρευστότητα και θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρέωσεις του κράτους προς τους επιχειρηματίες. Θα αλλάξει η ψυχολογία και θα υπάρξουν επενδύσεις. Σήμερα τα αλλάζουμε όλα μονομιάς, καταργούμε προνόμια κάνουμε μία επανάσταση, αξιοποιούμε συγκριτικά πλεονεκτήματα προσελκύουμε επενδύσεις.
Στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “ενώ ομολογούν ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν ζητούν εκλογές, τόσο σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω στην διεθνή απομόνωση και έξω από το ευρώ”.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι έχει τηρήσει τις βασικές του δεσμεύσεις: “είπαμε ότι θα αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ και το κάναμε, είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε ανάκαμψη και το κάνουμε”. Αναγνώρισε ότι άλλες δεσμεύσεις για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων δεν τηρούνται αλλά υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα τετραετίας”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία και ότι στο μέλλον θα εξοικονομηθούν πόροι από την περιστολή της σπατάλης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Απάντησε όμως και στους επικριτές του: “μας λένε ότι δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Πώς νομίζετε ότι φτάσαμε ως εδώ; χωρίς διαπραγμάτευση; Εξασφαλίσαμε ότι αν εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα δεν θα γίνουν άλλες επώδυνες περικοπές. Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση “σε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια”. Η βουλή αυτή εκλέχτηκε για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να δημιουργήσει ανάπτυξη είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους δύο εταίρους του το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του που τον στηρίζει.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της χωρίς μνημόνια, με δημοκρατική σταθερότητα και πάνω απ όλα με ελευθερία. Θέλω μία Ελλαδα της ελπίδας και της επιμονής, γιατί η Ελλάδα που επιμένει θα βγει από την κρίση”.
Πάντως η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με απώλειες τόσο από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ όσο και από της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:
Ψήφισαν 299 βουλευτές
«Ναι» ψήφισαν 153
«Όχι» 128
«Παρών» 18
Από την διαδικασία απουσίαζε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος με ανακοίνωση είχε φροντίσει να δείξει την αντίθεσή του λέγοντας ότι η «προγραμματική συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραβιάστηκε κατάφωρα».
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Επιπροσθέτως, εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ τέθηκαν οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Αγγελική Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» και οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής που ψήφισαν «Όχι».
Όσο όμως και αν αναμενόταν η τελική στάση των συγκεκριμένων βουλευτών, τόσο αιφνιδιαστικό ήταν το «παρών» από το στρατόπεδο της ΝΔ που εξέφρασε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης τον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός ΚΟ της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τήρησαν πιστά την απόφαση που είχαν πάρει τα συλλογικά τους όργανα και ψήφισαν «παρών».
Πλέον η επόμενη ημέρα βρίσκει την ΝΔ με 126 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ με 27.
Νωρίτερα, στην Ολομέλεια είχε επικρατήσει σκηνικό ακραίας πόλωσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτημα αντισυνταγματικότητας για μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου.
Στην συνέχεια αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της τυπικής ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την μια να καθυστερήσει η διαδικασία επί τρεις ώρες για διαδικαστικά θέματα και από την άλλη να συσπειρωθεί ο χώρος της συμπολίτευσης.
Τελικά με 170 βουλευτές να υποστηρίζουν την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου προχώρησε η επί της ουσίας συζήτηση.
Και ενώ όλα έδειχναν όλα πλέον θα κυλίσουν ομαλά μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής που «ακουμπούσε» την μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων της Βουλής λίγο έλλειψε να τινάξει την συνεδρίαση στον αέρα.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο των εργαζομένων προχώρησε σε απεργία ζητώντας να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου και με τον τρόπο αυτό η μισθοί τους να καθορίζονται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο και όχι την κυβέρνηση. Μπροστά στο εκβιαστικό δίλλημα αλλά και την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας οπισθοχώρησε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα επαναφέρει την διάταξη επισημαίνοντας ότι «δεν είναι επιταγή της τρόικας αλλά καθολική απαίτηση της κοινωνίας».
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για απόσυρση της τροπολογίας, οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν την απεργία τους και σε νεότερη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν».
Πέραν αυτών, η πραγματική πολιτική μάχη δόθηκε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας την ώρα δηλαδή των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.
Συνοπτικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή όχι».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου ζήτημα άμεσων εκλογών ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι «επιθυμεί τον θάνατο της Ελλάδας».
Ο κ. Φώτης Κουβέλης εξήγησε για μια ακόμα φορά τους λόγους που τον αναγκάζουν να ψηφίσει «παρών» .