Οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν: «Τέσσερα χρόνια ακόμα!»
(Ανανεωμένο) O Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με εκατομμύρια οπαδών των Δημοκρατικών, πανηγυρίζουν την επανεκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από μια αγωνιώδη και μακριά εκλογική νύχτα.
Μολονότι οι εκλογές εξελίχθηκαν σε θρίλερ στη Φλόριντα, στο Οχάιο και στη Βιρτζίνια, όπου το αποτέλεσμα παρέμενε οριακό ώρες μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ο Ομπάμα διατήρησε μεγάλο μέρος της δύναμής του και επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ.
Με βάση τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις που μετέδιδε στις 9:20 το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωνε 303 εκλέκτορες και το 50% της λαϊκής ψήφου (55.123.608 ψήφοι) και ο Μιτ Ρόμνεϊ συγκέντρωνε 206 εκλέκτορες και το 49% της λαϊκής ψήφου (54.015.557 ψήφοι).
Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί ένας υποψήφιος έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, δηλαδή 270 στους 538.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNN, ο Ομπάμα κέρδισε σε Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Βερμόντ, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Μέιν, Ρόουντ Άιλαντ, Κολούμπια, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Πενσιλβάνια, Νιου Χαμσάιρ, Μινεσότα, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Γουισκόνσιν, Αϊόβα, Νιου Μέξικο, Οχάιο, Νεβάδα, Κολοράντο και Βιρτζίνια.
Ο Ρόμνεϊ επικρατεί σε Αλαμπάμα, Τενεσί, Αρκάνσας, Κεντάκι, Ιντιάνα, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τζόρτζια, Κάνσας, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Τέξας, Μισισίπι, Γουαιόμινγκ, Γιούτα, Αριζόνα, Αϊντάχο και Μοντάνα.
Αμφίρροπο παραμένει το αποτέλεσμα στην Πολιτεία της Φλόριντα, αφού με την ενσωμάτωση στο 97% ο Ομπάμα συγκέντρωνε 50% και ο Ρόμνεϊ 49%. Το όποιο αποτέλεσμα, πάντως, δεν ανατρέπει την επανεκλογή Ομπάμα, η οποία με βάση τις πρώτες μετρήσεις αποδίδεται κυρίως στην ψήφο των γυναικών και των νέων.
Το CNN -που προβλέπει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί αυτόν της Γερουσίας- μεταδίδει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και από το Empire State Building της Νέας Υόρκης, εκτός από τη μικρή οθόνη.
Όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, από το επιτελείο του Ομπάμα εκφραζόταν από νωρίς αισιοδοξία για νίκη, αν και δεν απέκλειαν το αρνητικό για τους Δημοκρατικούς αποτέλεσμα στη λαϊκή ψήφο να επικρατήσει ο Ρόμνεϊ, κάτι που προϊόντος του χρόνου άρχιζε να μεταβάλλεται προς όφελος του νυν προέδρου.
Καλή αρχή για Ρόμνεϊ αλλά…
Στην αρχή της μακριάς εκλογικής βραδιάς, που μαγνήτισε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε να κερδίζει στην Πολιτεία του Κεντάκι παίρνοντας οκτώ εκλέκτορες, ενώ όπως αναμενόταν ο Ομπάμα κέρδισε στο Βερμόντ και τρεις εκλέκτορες.
Το CNN με την μακρά παράδοση στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν είχε δώσει εξ αρχής τη νίκη του Ρόμνεϊ στην Ιντιάνα, νίκη την οποία προεξοφλούσαν όλα τα άλλα διεθνή δίκτυα. Λίγο πριν από τις 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) πάντως ανακοίνωσε πως η Ιντιάνα, την οποία ο Ομπάμα είχε κερδίσει το 2008 από τον Τζον ΜακΚέιν, πηγαίνει μαζί με τους 11 εκλέκτορές της στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.
Στοίχημα η Βιρτζίνια
Πρώτο μεγάλο και δύσκολο στοίχημα υπήρξε η Βιρτζίνια. Ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος ήλπιζε ότι οι αγροτικές περιοχές στον Νότο της Βιρτζίνια θα του δώσουν τη νίκη και τους 13 εκλέκτορες. Ο πρόεδρος Ομπάμα ποντάριζε στους ψηφοφόρους των εργατουπόλεων της Πολιτείας.
Το CNN έδωσε και στους δύο υποψήφιους από 49% στη Βιρτζίνια, αδυνατώντας να προβλέψει ασφαλώς το αποτέλεσμα.
Επισήμως οι κάλπες έκλειναν στη Βιρτζίνια στις 2 π.μ. (ώρα Ελλάδας) αλλά επειδή υπήρχαν ακόμη μεγάλες ουρές, οι Αρχές της Πολιτείας ανακοίνωσαν ότι θα δινόταν παράταση με συνέπεια να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το CNN νικητής στη Δυτική Βιρτζίνια αναδείχθηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ρόμνεϊ ανακοινώθηκε από το CNN αλλά και από το BBC ως κυρίαρχος και στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική Νότια Καρολίνα με τους εννέα εκλέκτορες.
Το «ασανσέρ» με τους εκλέκτορες
Υστερα από την ανακοίνωση των ασφαλών αποτελεσμάτων για τις πρώτες πέντε Πολιτείες, ο Μιτ Ρόμνεϊ μετρούσε 33 εκλέκτορες ενώ ο Ομπάμα μόλις τρεις.
Ωστόσο περί τις 3 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκαν από το CNN oι προβλέψεις για μια σειρά από ανατολικές και κεντρικές Πολιτείες: ο Ομπάμα κερδίζει στο Μέριλαντ, το Μέιν, το Κονέκτικατ, την Περιφέρεια της Κολούμπια, το Ιλινόι, τη Μασαχουσέτη (όπου ο Ρόμνεϊ ήταν κυβερνήτης), το Ντέλαγουερ και το Ρόουντ Αϊλαντ, φθάνοντας τους εκλέκτορές του στους 64.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν συνιστούσαν πάντως ανατροπή από το 2008. Οπως και οι νίκες του Ρόμνεϊ στην Οκλαχόμα και στη Τζόρτζια που ανακοινώθηκαν από το CNN στις 3.15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και τον ανέβασαν στους 56 εκλέκτορες.
Λίγο αργότερα ο Ρόμνεϊ ανακοινώθηκε ότι κερδίζει στο Τενεσί, στην Αλαμπάμα και στο Αρκανσο, παραδοσιακά «οχυρά» των Ρεπουμπλικανών ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του στους 82. Ο Ομπάμα έφθασε τους 78 με νίκη που προεξόφλησε το αμερικανικό δίκτυο CBS στο χτυπημένο από τον κυκλώνα Σάντι, Νιου Τζέρσεϊ.
Κράτησε ο Ομπάμα σε Πενσυλβάνια και Γουισνκόνσιν
Στις 4 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ένας μεγάλος αριθμός Πολιτειών, χωρίς και πάλι να υπάρξει αλλαγή «χρώματος» από το 2008: Νέα Υόρκη και Μίσιγκαν (όπου ο πατέρας του Ρόμνεϊ είχε διατελέσει κυβερνήτης) παρέμειναν «μπλε» και πήγαν στον Ομπάμα, ενώ Κάνσας, Τέξας, Λουιζιάνα, Γουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Νεμπράσκα ήταν ξανά «κόκκινες» και ψήφισαν Ρόμνεϊ. Το αποτέλεσμα έγινε 152 εκλέκτορες για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, έναντι 123 του προέδρου Ομπάμα.
Στις 4.15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) το NBC και το CBS ανακοίνωσαν ότι ο Ομπάμα εξασφάλισε την Πολιτεία της Πενσυλβάνια μαζί με τους 20 εκλέκτορές της. Σε αυτήν την Πολιτεία ο Ρόμνεϊ ήλπιζε πολλά και δεν είναι τυχαίο ότι επισκέφτηκε την Φιλαδέλφεια αφού ψήφισε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.
Πλήγμα στο ηθικό των Ρεπουμπλικανών ήταν και η νίκη του Ομπάμα στο στη γενέτειρα του υποψηφίου ρεπουμπλικανού Αντιπροέδρου Πολ Ράιαν, το Γουισκόνσιν, την οποία ανακοίνωσαν στις 4.35 π.μ. (ώρα Ελλάδας) τόσο το CBS όσο και το συντηρητικό Fox News. O Πρόεδρος Ομπάμα εξασφάλισε τους 10 εκλέκτορες της Πολιτείας, η απώλεια της οποίας για τους Ρεπουμπλικανούς σημαίνει ότι τόσο ο Ρόμνεϊ όσο και ο Ράιαν καταψηφίσηκαν στις γενέτειρές τους!
Είναι η πρώτη φορά από το 1972 και την καταστροφική υποψηφιότητα ΜακΓκόβερν – Σράιβερ απέναντι στους Νίξον – Αγκνιου που και οι δύο υποψήφιοι χάνουν στις Πολιτείες τους!
Το «λάθος» που λέγεται Πολ Ράιαν
H ήττα του Ρόμνεϊ στο Γουισκόνσιν, η οποία πάντως άργησε να ανακοινωθεί από το CNN, ανέδειξε σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το «λάθος» του ρεπουμπλικανού υποψηφίου με την επιλογή του 42χρονου βουλευτή Ράιαν για τη θέση του Αντιπροέδρου – θα έπρεπε να προτιμηθεί, λένε, ο γερουσιαστής Πόρτμαν από το Οχάιο, που είναι και μια από τις Πολιτείες που κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Στις 4.55 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι ο Ομπάμα κέρδισε στο Νιου Χάμσαϊρ εξασφαλίζοντας άλλους τέσσερις εκλέκτορες και κρατώντας αλλη μια Πολιτεία «μπλε». Λίγα λεπτά αργότερα το ABC ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος «κρατάει» και τη Μινεσότα με τους 10 εκλέκτορές της, ενώ στις 5.20 π.μ. επισημοποιήθηκε η επικράτηση του Ομπάμα και στο Νέο Μεξικό.
Αναμενόμενα και τα αποτελέσματα στη Μοντάνα και στη Γιούτα (Πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό μορμόνων) τις οποίες κέρδισε ο Ρόμνεϊ μαζί με συνολικά εννέα εκλέκτορες. Στις 5.50 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε η επικράτηση του Ρόμνεϊ και στην Αριζόνα, πατρίδα του Τζον ΜακΚέιν, ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου το 2008.
Με μόλις μία Πολιτεία, την Ιντιάνα, να έχει αλλάξει χέρια σε σύγκριση με το 2008 μέχρι και τις 5.40 π.μ. (ώρα Ελλάδας), το ενδιαφέρον μιας αναμέτρησης που κόστισε 2,6 δισ. δολάρια, τα περισσότερα που δαπανήθηκαν ποτέ σε αμερικανικές εκλογές, επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στο Οχάιο, στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια.
Η Βόρεια Καρολίνα τελικά πήγε στους Ρεπουμπλικανούς – το 2008 την είχε κερδίσει οριακά ο Ομπάμα -, αλλά αυτό δεν έφτανε για τον Ρόμνεϊ καθώς δεν μπόρεσε πουθενά αλλού στα Μεσοδυτικά και στη Δυτική Ακτή να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.
Ετσι όταν έκλεισαν οι κάλπες στη Δύση, ο Ομπάμα πιστώθηκε τους εκλέκτορες της πολυπληθούς Καλιφόρνια, καθώς και μια σειρά άλλες Πολιτείες με αποτέλεσμα να φθάσει κοντά στο όριο του 270. Με το Οχάιο να πηγαίνει στον Πρόεδρο και να ακολουθούν η Νεβάδα και το Κολοράντο, ο Ομπάμα στις 6.50 π.μ. (ώρα Ελλάδας) έφθασε τους 290 εκλέκτορες ενώ ο Ρόμνεϊ είχε μείνει στους 203.
Με ίσως την πιο σύντομη δήλωση νίκης, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά την επόμενη τετραετία του στην Προεδρία των ΗΠΑ. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
Με το σύνθημα «μπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και έπειτα από μία σκληρή αναμέτρηση κέρδισε το στοίχημα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στοn Λευκό Οίκο.
«Αυτό έγινε χάρη σ’ εσάς. Σας ευχαριστώ», έγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον λογαριασμό του στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο Ιλινόι του Σικάγο. Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το CNN και τα περισσότερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα «ανακήρυξαν» τον Ομπάμα νικητή έπειτα από μία εκλογική βραδιά που κράτησε την Αμερική και τον κόσμο όλο με κομμένη την ανάσα εξαιτίας της οριακής μάχης που δόθηκε σε πολιτείες-κλειδιά.
Στη Φλόριντα, την πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ που δίνει 29 εκλέκτορες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 49% για τον Ρόμνεϊ.
Το Οχάιο ψήφισε Ομπάμα
Τα αποτελέσματα του Οχάιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού ποτέ ένας ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έφθασε στον Λευκό Οίκο χωρίς να νικήσει στο Οχάιο.
Στην αμφίρροπη Πολιτεία του Οχάιο, σχεδόν τα δύο τρία εκείνων που ψήφισαν πριν από τις σημερινές εκλογές επέλεξαν τον Ομπάμα, ενώ το ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Ρόμνεϊ από εκείνους που ψήφισαν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.
Οι ψηφοφόροι χαμηλού εισοδήματος στο Οχάιο επέλεξαν τον Ομπάμα με αναλογία δύο προς ένα.
Αποτελέσματα
Πολιτεία | Ομπάμα | Ρόμνεϊ |
Αλαμπάμπα | Ναι (9) | |
Αλάσκα (3) | ||
Αριζόνα | Ναι (11) | |
Αρκάνσο | Ναι (6) | |
Καλιφόρνια | Ναι (55) | |
Κολοράντο | Ναι (9) | |
Κονέκτικατ | Ναι (7) | |
Ντέλαγουερ | Ναι (3) | |
Ουάσινγκτον DC | Ναι (3) | |
Φλόριντα (29) | ||
Τζόρτζια | Ναι (16) | |
Χαβάη | Ναι (4) | |
Αϊνταχο | Ναι (4) | |
Ιλινόι | Ναι (20) | |
Ιντιάνα | Ναι (11) | |
Αϊοβα | Ναι (6) | |
Κάνσας | Ναι (6) | |
Κεντάκι | Ναι (8) | |
Λουιζιάνα | Ναι (8) | |
Μεην | Ναι (4) | |
Μέριλαντ | Ναι (10) | |
Μασαχουσέτη | Ναι (11) | |
Μιτσιγκαν | Ναι (16) | |
Μινεσότα | Ναι (10) | |
Μισισιπή | Ναι (6) | |
Μιζούρι | Ναι (10) | |
Μοντάνα | Ναι (3) | |
Νεμπράσκα | Ναι (4) | |
Νεβάδα | Ναι (6) | |
Ν. Χάμσάιρ | Ναι (4) | |
Ν. Τζέρσι | Ναι (14) | |
Ν. Μέξικο | Ναι (5) | |
Νέα Υόρκη | Ναι (29) | |
Β. Καρολίνα | Ναι (15) | |
Βόρεια Ντακότα | Ναι (3) | |
Οχάιο | Ναι (18) | |
Οκλαχόμα | Ναι (7) | |
Ορεγκον | Ναι (7) | |
Πενσιλβάνια | Ναι (20) | |
Ρόουντ Αϊλαντ | Ναι (4) | |
Ν. Καρολίνα | Ναι (9) | |
Ν. Ντακότα | Ναι (3) | |
Τενεσί | Ναι (11) | |
Τέξας | Ναι (38) | |
Γιούτα | Ναι (6) | |
Βερμόντ | Ναι (3) | |
Βιρτζίνια (13) | ||
Ουάσινγκτον | Ναι (12) | |
Δ. Βιρτζίνια | Ναι (5) | |
Ουισκόνσιν | Ναι (10) | |
Γουαϊόμινγκ | Ναι (3) | |
Σύνολο | 290 | 202 |
Ο μαγικός αριθμός 270
Οποιος φτάσει στους 270 εκλέκτορες κατακτά τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει 290, ο Μιτ Ρόμνεϊ 202.
Μάχη στο νήμα στις Πολιτείες-κλειδιά
Στο νήμα κρίνεται η μάχη σε τρεις Πολιτείες-κλειδιά, τη Βιρτζίνια το Οχάιο και τη Φλόριντα, την πολυπληθέστερη από τις κρίσιμες Πολιτείες. Το CNN στην πρόβλεψή του έχει δώσει ισοπαλία (49-49%) στη Φλόριντα.
- Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 89% των ψήφων διατηρεί προβάδισμα ο Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Μπαράκ Ομπάμα (50-49%). Ιστορικά συντηρητική Πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008.
- Οχάιο (18 εκλέκτορες). Στο 83% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Ομπάμα με 49% έναντι 49% για τον Μιτ Ρόμνεϊ.
- Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 49% για τον Ρόμνεϊ.
- Κολοράντο (9 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.
Η εξίσου κρίσιμη Πολιτεία του Μίσιγκαν «βάφτηκε» μπλε – οι 16 εκλεκτορικές ψήφοι του Μίσιγκαν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές για τον Ομπάμα, ο οποίος επικεντρώθηκε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην υποστήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει τη βάση της στη μεσοδυτική Πολιτεία.
Eντεκα οι πολιτείες – κλειδιά
Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν σταδιακά από την Ανατολική Ακτή (σε Κεντάκι και Ιντιάνα, 1:00 ώρα Ελλάδος). Ακολούθησαν τα εκλογικά τμήματα. Στις 2:00 (ώρα Ελλάδος) η εκλογική διαδικασία στις ανατολικές ΗΠΑ ολοκληρώθηκε· οι κάλπες έκλεισαν σε Τζόρτζια, Βερμόντ, Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.
Στη Βιρτζίνια (ιστορικά συντηρητική Πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008) οι προβλέψεις «δίνουν» μάχη στο νήμα μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ.
Στις 2:30 (ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα, Πολιτείες-κλειδιά με «μαγικό» αριθμό εκλεκτόρων, καθώς και στη Δυτική Βιρτζίνια. Κανένας Ρεπουμπλικανός δεν έφθασε ποτέ στον Λευκό Οίκο χωρίς να νικήσει στο Οχάιο, και τα exit poll δίνουν τώρα ισοπαλία των δύο υποψηφίων στην πλέον καθοριστική Πολιτεία για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες στις εξίσου κρίσιμες Πολιτείες της Φλόριντα και του Νιου Χάμσαϊρ.
Για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου απαιτείται ο «μαγικός αριθμός» των 270 εκλεκτόρων. Η βαρύτητα της κάθε Πολιτείας κρίνεται από τον αριθμό των περιφερειών στο Κογκρέσο.
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν από τις 2:00 (ώρα Ελλάδος) να μεταδίδουν προβλέψεις για τις Πολιτείες όπου έχουν κλείσει οι κάλπες, με διαρκή ροή χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με exit poll.
Στους Ρεπουμπλικανούς ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ των εκλογών.
Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010 , κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.
Στις εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ηττώνται σε δύο βορειο-ανατολικές πολιτείες, στο Μέιν και το Κονέκτικατ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρώην κυβερνήτης του Μέιν Ανγκους Κινγκ επικρατεί του δημοκρατικού και του ρεπουμπλικανού αντιπάλων του και θα αντικαταστήσει την ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου, που αποσύρθηκε από τη κούρσα.
Ο δημοκρατικός υποψήφιος Κρίστοφερ Μέρφι επικρατεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο Κονέκτικατ, της ρεπουμπλικανής Λίντα Μέρφι, μετά την αποχώρηση του ανεξάρτητου Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ψήφιζε μαζί με την δημοκρατική πλειοψηφία.
Η δημοκραιτκή υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξασφαλίζει την έδρα της Μασαχουσέτης απέναντι στον ρεπουμπλικανό Σκοτ Μπράουν, την οποία κατείχε ο Τεντ Κένεντι.
Στο Μισούρι, η δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ διατηρεί την έδρα της, απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τοντ Έικιν, ο οποίος είχε προκαλέσει κατακραυγή μιλώντας για τον «πραγματικό βιασμό».
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε δηλώσει ότι η εγκυμοσύνη έπειτα από «πραγματικό βιασμό» είναι κάτι πολύ σπάνιο, διότι το σώμα της γυναίκας «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το εμποδίσει».
Οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον.
Ελληνοαμερικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου») επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).
Νικητής στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι και ο σταθερός υποστηριχτής των ελληνικών θέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση που κατέχει στη Γερουσία από την Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ.
Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από την Πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Εάν τελικά δεν εκλεγεί η Μπέρκλεϊ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής μετά την αποχώρηση της Ρεπουμπλικανής Ολυμπίας Σνόου, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα στις χθεσινές εκλογές.
Ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα για την ελληνικής καταγωγής Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), η οποία διεκδικεί θέση στη Βουλή, ενώ έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).
Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στη Βουλή).
Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας Πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.
ΔΟΛ