Περικοπές συντάξεων και μισθών, “ψαλίδι” σε επιδόματα και ανατροπές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο μέτρο που συζητείται στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, οι περικοπές κυμαίνονται από 5% έως 15% σε 3 κλιμάκια:

  • Μείωση 5% από 1.000 έως 1.500 ευρώ (κατώτατο όριο με μείωση 1.000 ευρώ)
  • Μείωση 10% από 1.501 έως 2.000 ευρώ (κατώτατο όριο 1.425 ευρώ)
  • Μείωση 15% από 2.001 και άνω (κατώτατο όριο 1.800 ευρώ).

Από τις μειώσεις δεν εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις στις οποίες θα επιβληθούν οι παρακρατήσεις, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταργηθούν τα δώρα. Ωστόσο, την εξαίρεση των ατόμων με βαριά αναπηρία από τις περικοπές ανακοίνωσε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας. Είχε προηγηθεί πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα φτάσουν έως και το 83%, με προσθήκη της τελευταίας στιγμής να προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και μετά από αναλογιστική μελέτη θα μπορεί αυτό το ποσοστό να πέσει στο 35%.

Τα Δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταργούνται.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά δύο έτη, από τα 65 στα 67, για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων (εξαιρούνται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2012).

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά περίπου 10% σε ασφαλισμένους προ του 1993.

Τα οικογενειακά και πολυτεκνικά επιδόματα αντικαθίστανται από άλλα που θα καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια (για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ δεν προβλέπεται καταβολή). Αντίθετα, τα αναπηρικά επιδόματα διατηρούνται.

Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και όχι νωρίτερα, ενώ το μέτρο θα εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων μειώνεται.

Τα ειδικά επιδόματα ανεργίας που έπαιρναν εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχουν κλείσει καταργούνται.

Στο Δημόσιο, τα Δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας καταργούνται για όλους τους υπαλλήλους από 1/1/2013.

Επίσης, το πακέτο προβλέπει ότι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνονται εντός του 2012 και άλλοι 25.000 το 2013, ενώ παραμένει σε ισχύ ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο μέχρι και το 2016.

Η καταβολή των “επιδομάτων στόχων” στο Δημόσιο αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Γίνονται υποχρεωτικές οι μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα έχουν δικαίωμα πρόσληψης μόνο για 3 χρόνια.

Καθιερώνεται πλαφόν 1.900 ευρώ στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ, κάτι που θα ισχύσει και για τα ΝΠΙΔ.

Μειώνονται οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια. Η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια, ωστόσο σε μια γενική αποτύπωση οι μειώσεις κυμαίνονται:

  • Σε περίπου 2% για αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ
  • Σε περίπου 10% για αποδοχές από 1.001 έως 1.500 ευρώ
  • Σε περίπου 20% για αποδοχές 1.501 έως 2.500 ευρώ
  • Σε περίπου 30% για αποδοχές 2.501 έως 4.000 ευρώ
  • Σε περίπου 35% για αποδοχές από 4.001 και άνω.

Στα εργασιακά

, η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καταργείται.

Με βάση τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, “παγωμένες” για αρκετά χρόνια θα παραμείνουν οι τριετίες του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας που σήμερα είναι στο 25,1% πέσει κάτω από το 10%. .

O χρόνος προειδοποίησης για απολύσεις μειώνεται σε 4 αντί 6 μήνες, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων, σε περίπτωση απόλυσης το σχεδιο νόμου προβλέπει ότι για 16 χρόνια δουλειάς η αποζημίωση είναι 12 μικτοί μισθοί και για πάνω από 17 χρόνια δουλειάς έως και 28 η αποζημίωση φτάνει τους 12 επιπλεον μισθούς, υπολογιζόμενους με το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Το πλαφόν των 2.000 ευρώ σε μισθούς για εργαζόμενους πάνω από 16 χρόνια είναι μεταβατική διάταξη και ισχύει μόνο για όσους έχουν συμπηρώσει ήδη -τη στιγμή της ψήφισης- τα 16 χρόνια. Για όσους έχουν λιγότερα χρόνια, η διάταξη αυτή δεν θα ισχύσει.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο “ανοίγει” με συνοπτικές διαδικασίες 15 κλειστά επαγγέλματα, αίροντας περιορισμούς δεκαετιών, μεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου, του εκτελωνιστή και του ορκωτού λογιστή.

Στο πεδίο της υγείας, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ποσοστό επί του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και αν το ταμείο δεν πληρώνει εμπρόθεσμα τις οφειλές του και ότι οι γιατροί υποχρειούνται να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία.

Το πολυνομοσχέδιο όμως προβλέπει και δύο νέα “χαράτσια” για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, που θα ισχύσουν από την 1/1//2014. Οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ επιπλέον για για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο εάν δεν επιτευχθούν στόχοι που έχουν τεθεί για το 2013.

Το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιλαμβάνει και τα πρώτα φορο-εισπρακτικά μέτρα, όπως αύξηση των ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης, αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καπνικών, μείωση επιδότησης αγροτικού πετρελαίου και μείωση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.