Ο απερχόμενος πρόεδρος προωθεί σε θέσεις-κλειδιά τους προστατευόμενούς του
Μετά από μία δεκαετία στην εξουσία, ο Χου Τζιντάο χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες του στην προεδρία της Κίνας για να βεβαιωθεί ότι σύμμαχοί του θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά, ώστε να συνεχίσει να επηρεάζει την κινεζική πολιτική, και μετά την αποχώρησή του.
«Οι πρόσφατες κινήσεις του Χου εντάσσονται στην γνωστή παράδοση – οι ανώτατοι ηγέτες της Κίνας δεν αποχωρούν ποτέ εντελώς. Μένουν στο παρασκήνιο, ασκώντας ισχυρή αλλά συχνά αθέατη επιρροή μέχρι τον θάνατό τους», γράφει η Washington Post.
Ο 69χρονος Χου δέχεται δριμεία κριτική εντός του ΚΚΚ για προβλήματα που διογκώθηκαν επί των ημερών του – το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, την εκτεταμένη διαφθορά και την καθυστήρηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Χου εξακολουθεί να είναι αυτό που αντιμετώπισε από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του: ο προκάτοχός του, ο 86χρονος Τζιάνγκ Ζεμίν, που εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη δύναμη στην κινεζική πολιτική.
Σύμφωνα με διαφόρους νυν και πρώην αξιωματούχους, διανοουμένους του κόμματος, συμβούλους και αναλυτές – που μίλησαν ανωνύμως στην Washington Post – ο Τζιάνγκ επιχειρεί, μάλλον με επιτυχία, να εξασφαλίσει θέσεις επιρροής σε συμμάχους του, στην επερχόμενη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κόμματος.
Οι πιο σημαντικοί διορισμοί, στην πανίσχυρη Μόνιμη Επιτροπή του Πολίτμπιρο θα ανακοινωθούν στη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΚ, το οποίο αρχίζει την Πέμπτη. Αυτοί οι «εννέα αυτοκράτορες» θα κρατήσουν το τιμόνι της Λαϊκής Κίνας μέχρι το 2023.
Ο νέος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάρτιο του 2013. Αλλά «όπου και αν κοιτάξει ο Σι – επάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά – θα βλέπει τους ανθρώπους του Χου. Ολοι όσοι θα αποχωρήσουν έχουν εξασφαλίσει θέσεις-κλειδιά για τους προστατευομένους τους – αλλά σε ένα καθεστώς τόσο κλειστό και μυστικοπαθές κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτε μέχρι την τελευταία στιγμή», λέει ανωνύμως μία πηγή.
Ο Σι θα γίνει, έτσι, ο πρώτος κομματικός ηγέτης στην ιστορία της Κίνας που θα έχει δύο πρώην προέδρους πάνω από το κεφάλι του.
«Ο Χου επιχειρεί να κάνει στον διάδοχό του ό,τι του έκανε ο Τζιάνγκ, και ό,τι έκανε, παλαιότερα, ο Ντενγκ στον Τζιάνγκ. Κάθε γενιά προσπαθεί να επιβληθεί στη νεότερη. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παίκτες: ο στρατός, οι ισχυρές κρατικές επιχειρήσεις και η αναδυόμενη τάξη των «πριγκήπων» στην οποία ανήκει ο Σι – ηγέτες που κατάγονται από οικογένειες ανώτατων αξιωματούχων του ΚΚΚ. Αλλά σχεδόν οι πάντες συμφωνούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κέντρα εξουσίας στην Κίνα σήμερα λέγονται Τζιανγκ και Χου», γράφει η Washington Post.