Με αγωγές στο Μισθοδικείο θα απαντήσουν οι δικαστές στο σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο «ψαλίδι» των αποδοχών τους.
Οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση στην «εχθρική και επιθετική» κυβέρνηση, όπως τη χαρακτήρισαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας τελεσίγραφο ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι μειώσεις θα καταθέσουν αγωγές, κάτι για το οποίο, όπως διεμήνυσαν, είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Πολιτείας.
Δικαστές και εισαγγελείς επιφυλάχτηκαν να επανακαθορίσουν τη στάση τους όσον αφορά την αποχή από τα καθήκοντά τους, εφόσον «περάσουν» τα μέτρα.
«Είμαστε οι μόνοι κρατικοί λειτουργοί που έχουμε υποστεί εδώ και δύο χρόνια πλήρη κατάργηση των δώρων και ολοκληρωτικό πάγωμα των χρονοεπιδομάτων και των ωριμάνσεων. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ρητή κατοχύρωση των αποδοχών μας από το Σύνταγμα» επανέλαβε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Οπως ξεκαθάρισε πάντως, οι δικαστές δεν ζητούν να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» μισθών, ωστόσο οι σχεδιαζόμενες μειώσεις είναι, όπως είπε, οι υψηλότερες σε όλο το Δημόσιο.
«Πρέπει να φτάσει ένας δικαστής να αγοράζει ληγμένα από το σούπερ μάρκετ για να συγκινηθεί η κυβέρνηση; Υπάρχει προσπάθεια η Δικαιοσύνη να βρεθεί σε καθεστώς υποτέλειας. Καλά η τρόικα, η κυβέρνηση μπορεί να θέλει μια Δικαιοσύνη χωρίς ελεύθερο φρόνημα;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος.
Για ευθεία επίθεση σε βάρος των δικαστών και στάση της κυβέρνησης που «θα καταγραφεί στην Ιστορία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Χρήστος Παπανικολάου. «Ας γνωρίζουν ότι πριονίζουν το κλαδί όπου κάθεται η δημοκρατία» είπε ο κ. Παπανικολάου, ενώ για περικοπές που ξεπερνούν «κάθε όριο λογικής και νομιμότητας» μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Μητρουλιάς. Οπως ανέφερε, οι εισαγγελείς έχουν κηρύξει τον πόλεμο «στους φοροκλέφτες και τους διεφθαρμένους πολιτικούς», ωστόσο η κυβέρνηση δεν τους στηρίζει.
«Η Πολιτεία οδηγεί τους δικαστικούς σε ψυχολογικό και οικονομικό αδιέξοδο, οδηγώντας το κράτος δικαίου σε κρίση» ανέφερε η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ζήτημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έθιξε ο πρόεδρος της Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. «Ο δικαστής δεν πρέπει να είναι ευάλωτος. Η οιαδήποτε συρρίκνωση των αποδοχών του πλήττει τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ