Η κρίση στην αγορά αυτοκινήτων αναγκάζει όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων και συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής
Η υποχώρηση των πωλήσεων αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε σημαντική αναδιάρθρωση της παραγωγής τους, με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Η Ford της Ευρώπης αναμένει για φέτος απώλειες της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ και κλείνει 3 μονάδες παραγωγής στο Βέλγιο και τη Βρετανία. Συνολικά θα χαθούν 6.000 θέσεις εργασίας.
Στη Γερμανία με λουκέτο απειλείται η μονάδα παραγωγής της Opel που εδρεύει στο Μπόχουμ. Τουλάχιστον 3.200 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Εάν τελικά επαληθευτούν οι φόβοι, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας που θα κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων. Πριν από δύο χρόνια η Opel είχε κλείσει την μονάδα παραγωγής στην Αμβέρσα του Βελγίου με συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους 2.500 εργαζόμενοι.
«Η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξυγίανση των δύο βιομηχανιών»
Περικοπές και λουκέτα στις μονάδες παραγωγής
Η θυγατρική του ομίλου General Motors επιδιώκει τώρα να συνεργαστεί στενά με τη γαλλική Peugeot Citroen στο πεδίο της ανάπτυξης μοντέλων και αγοράς εξαρτημάτων προκειμένου να μειώσει έτσι το κόστος κατασκευής. Οι διευθύνοντες προσδοκούν μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οι ειδικοί προβληματίζονται, γνωρίζουν ωστόσο ότι τα περιθώρια είναι στενά.
Ο οικονομολόγος Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ από το Πανεπιστήμιο Έσσεν/Ντούισμπουργκ απορρίπτει τέτοιου είδους συνεργασίες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδεικνύει κατανόηση. «Στην περίπτωση αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξυγίανση των δύο βιομηχανιών. Τα αποτελέσματα από μια τέτοια απόφαση θα φανούν σε πέντε χρόνια και όχι αύριο. Και σε πέντε χρόνια η Peugeot και η Opel θα είναι αντιμέτωπες με διαφορετικούς συσχετισμούς που πιθανότατα θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν την Volkswagen και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες», λέει ο γερμανός ειδικός.
Ήδη η Peugeot Citroen έχει προαναγγείλει το κλείσιμο μα μονάδας παραγωγής στη Γαλλία. Τουλάχιστον 8.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν. Την ίδια ώρα η Renault διαπραγματεύεται με τα συνδικάτα τη μείωση του κόστους παραγωγής. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί. Και όπως εκτιμά ο Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ: «Έχουμε μπροστά μιας μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο. Τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η παραγωγή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα αυτά».
16 μισθοί για την απόκτηση μεσαίου αυτοκινήτου
Ο οικονομολόγος Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ από το Πανεπιστήμιο Έσσεν/Ντούισμπουργκ
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, οι πωλήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,5%. Οι προγνώσεις για το 2013 είναι χειρότερες. Εκτιμάται ότι θα είναι η χειρότερη χρονιά από το 1993. Ο Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ παραπέμπει στην αύξηση των τιμών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους καταναλωτές. Σήμερα για να αποκτήσει κανείς ένα νέο μεσαίο αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέσει 16 μισθούς, ενώ το 1980 ήταν μόλις 9,4 μισθοί.
Μείωση των πωλήσεων καταγράφει και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μια εξέλιξη που αναγκάζει τα εργοστάσια της Mercedes να προχωρήσουν σε περικοπές. Καλύτερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση για την Volkswagen, την BMW και την Porsche. Η BMW έχει συμφωνήσει με το εργοστασιακό σωματείο σε ένα πρόγραμμα ευέλικτης απασχόλησης, ενώ η Volkswagen αντισταθμίζει τις απώλειες που καταγράφονται στην Ευρώπη με αύξηση των πωλήσεων στην Ασία.
Τέλος, η Porsche σημειώνει νέα ρεκόρ πωλήσεων και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν χρειάζεται ακόμη να ανησυχεί.
Klaus Ulrich/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος