Ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις «κατεβαίνει» στα 11 δισ. ευρώ
Με το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013. Πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το πιθανότερο μετά το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται ότι θα συμμετάσχει από το γραφείο του σε κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, στην οποία ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ψήφιση των μέτρων και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα «καυτά» ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η (προεξοφλούμενη πλέον) επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη ως το 2016.
Από τα 50 στα 11 δισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής έγινε γνωστό ότι ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις «κατεβαίνει» στα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, αντί για τον ανεδαφικό στόχο των 50 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η τρόικα στη γνωστή συνέντευξη του Φεβρουαρίου του 2011. Από το Φεβρουάριο του 2011 ο πήχης είχε κατέβει σιωπηρά στα 19 δισ. ευρώ (ως τα τέλη του 2015).
«Εχουμε συμφωνήσει 2,5 δισ. ευρώ περίπου για το 2013 (2,2 δισ. από εταιρείες και 342 εκατ. από ακίνητα του δημοσίου), 2,367 δισ. ευρώ το 2014, 1,141 δισ. ευρώ το 2015 και 3,441 δισ. ευρώ το 2016, για ένα σύνολο 11,145 δισ ευρώ» δήλωσε στη Βουλή την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Τάκης Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τελική συμφωνία με την τρόικα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ περίπου από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και παραχωρήσεις.
Στη Βουλή οι ΔΕΚΟ
«Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου», δήλωσε από τη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντοδρούσαν στη σημερινή ψηφοφορία.
«Η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αυτή θα φέρει. Είναι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, γιατί η ανεργία έχει πλέον φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα για ένα ανεπτυγμένο κράτος και οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο και προοπτική, ιδίως στους νέους ανθρώπους» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας.
Επί της διαδικασίας ο υπουργός είπε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής «να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».
ΤΟ ΒΗΜΑ