Με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες
Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (εκτός από τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες) και πλήρη λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλο το εύρος της αγοράς με όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές και λιγότερες παρεμβάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητά η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν οι τιμές.
Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που δημοπρατείται μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς και να αφορά σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Επανέλαβε τη θέση του ότι απαιτείται συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που να λειτουργεί με διαφάνεια και προβλεψιμότητα για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς που οδηγούν σε δυσμενή οικονομικά στοιχεία για το σύνολο της οικονομίας και υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων παρά μόνο σε αντικατάσταση παλαιών.
Ο κ. Ζερβός ζήτησε η ΡΑΕ να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση στη χονδρική αγορά και σημείωσε ότι τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, καθώς τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια καθιστούν τη ΔΕΗ «επί ζημία μονοπώλιο».
Το Μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση του χονδρεμπορικού μηχανισμού και η ΔΕΗ θέλει απελευθέρωση με πρόσβαση τρίτων στο χαρτοφυλάκιό της μέσα από μηχανισμούς που είναι διαφανείς και αναδεικνύουν την πραγματική αγορά ενέργειας, είπε ο κ. Ζερβός.
Τέλος, πρότεινε να υπάρχει «κατώφλι τιμής» στις δημοπρασίες (vpps).
Μιλώντας στο συνέδριο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου, είπε ότι τα τυιμολόγια δεν θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για το 2013 ανέφερε ότι γίνεται «ειδικός σχεδιασμός» και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να «εξορθολογιστεί» το κόστος ενέργειας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο έχει δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης παρά την οικονομική κρίση.
Τόνισε ότι η ΔΕΠΑ χρηματοδοτεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μην καταρρεύσει καθώς οι ιδιώτες χρωστάνε 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) χρωστάει πολλαπλάσια στους ιδιώτες (περίπου 800 εκατ ευρώ).
Για την ιδιωτικοποίηση το επόμενο στάδιο είναι η 5η Νοεμβρίου και μάλλον δεν θα υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όπως σχολίασε ο ίδιος, και κατ΄ επέκταση, συνέχισε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στα μέσα του 2013.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) Γ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τα προβλήματα ρευστότητας και εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου αρκετοί ιδιώτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ τα χρέη του ΛΑΓΗΕ το 2013 θα είναι γύρω στο ένα δισ. ευρώ και θα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα.
Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Π. Κάπρος, ανέφερε ότι και ο τομέας της ενέργειας λόγω της κρίσης ασφυκτιά χρηματοδοτικά, οι επενδύσεις υποχωρούν, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές πρέπει να αυξηθούν αν και τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά.
Τα Νέα