Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας», ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο Διεθνείς Ραδιοσταθμούς γιορτάζει τα γενέθλιά του. 83 χρόνια πριν άρχισε η μετάδοση ραδιοφωνικών προγραμμάτων σε ξένες χώρες από τη Μόσχα. Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους πρώτους πέντε τους πιο δημοφιλείς Ραδιοσταθμούς του κόσμου.
Η ιστορία της μετάδοσης των προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες είχε ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου του 1929. Την ημέρα εκείνη, εμφανίστηκε ο πρώτος στον κόσμο Διεθνής Ραδιοφωνικός Σταθμός. Στην αρχή ο Ραδιοσταθμός που είχε σαν καθήκον του να διηγείται στους ξένους για τη Σοβετική Ένωση, ονομαζόταν «Ράδιο Μόσχας». Αργότερα μετονομάστηκε σε «Φωνή της Ρωσίας».
Τα πρώτα προγράμματα του Ραδιοσταθμού της Μόσχας μεταδίδονταν στα γερμανικά. Σύντομα ακολούθησε η μετάδοση προγραμμάτων στα γαλλικά και τα αγγλικά. Ο δεύτερος Διεθνής Ραδιοσταθμός- το BBC – εμφανίστηκε στον αέρα μόνο τρία χρόνια αργότερα, και η «Φωνή της Αμερικής» – ύστερα από 7 χρόνια
Σήμερα, ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ποντάρει στη σύγχρονη τεχνολογία και ψάχνει για νέες μορφές ανάπτυξης. Ο Ραδιοσταθμός μας είναι σκαπανέας της εγχώριας μετάδοσης προγραμμάτων σε ψηφιακή μορφή. Επεκτείνεται η παρουσία του και στο Διαδίκτυο. Το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και η χρήση νέων δυνατοτήτων δουλειάς με το ακροατήριο,- τόνισε ο Πρόεδρος της «Φωνής της Ρωσίας» Αντρέι Μπιστρίτσκι.
– Σχεδιάζουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπομπής των προγραμμάτων μας. Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε καλά αποτελέσματα στη λειτουργία μας στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν μπούμε στα εγχώρια ψηφιακά δίκτυα και όταν αρχίσουμε να μεταδίδουμε εκπομπές σε μεγάλο μέρος του εδάφους των χωρών αυτών. Εκτός απ’ αυτό, σχεδιάζουμε να αρχίσουμε την μετάδοση προγραμμάτων στα εσωτερικά δίκτυα του Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) στη γλώσσα Ουρντού. Υπάρχει ευκαιρία να μεταδίδουμε εκπομπές και σε όλη την Βόρεια Αφρική – από το Κάιρο μέχρι το Μαρόκο. Ταυτόχρονα θα ενισχύουμε, βέβαια, τις συνιστώσες στα πολυμέσα μας και θα δουλεύουμε πιο δραστήρια στις κοινωνικές μας δικτυώσεις.
Το «Ράδιο της Μόσχας» έδινε την ελπίδα και την πίστη στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός πρόσφερε τη συμβολή του στην Νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Οι επιδρομείς με τις διαταγές του Χίτλερ προσπαθούσαν να πνίξουν τη φωνή της Μόσχας, αλλά την έπιαναν ακόμα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τη βοήθεια αυτοσχέδιων πομπών. Ένας βετεράνος της Διεθνούς Ραδιοφωνίας – ο Λεονίντ Σιγκάν, ήρθε στο Ραδιοσταθμό της Μόσχας στα χρόνια του πολέμου – το 1943. Σήμερα είναι διευθυντής της Υπηρεσίας, που μεταδίδει προγράμματα στην πολωνική γλώσσα. Ο Λεοντίντ Σιγκάν ονομάζει τη «Φωνή της Ρωσίας» το δεύτερο του σπίτι.
– Ήμουν 20 χρονών όταν στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κάθισα για πρώτη φορά στο μικρόφωνο. Τότε τα προγράμματα μεταδίδονταν αποκλειστικά άμεσα στον αέρα. Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου μετάδοσης των εκπομπών του ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» είχε πολύ μεγάλο ακροατήριο σε όλο τον κόσμο. «Η Φωνή της Ρωσίας» έχει ζήτηση και σήμερα στην εποχή του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτυώσεων. Άλλη είναι σήμερα η Ρωσία και άλλοι έγιναν οι ακροατές μας – πιο απαιτητικοί προς το επαγγελματικό επίπεδο των δημοσιογράφων και την αυθεντικότητα των πληροφοριών για τις εξελίξεις στον κόσμο και για τη Ρωσία. Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» προσπαθεί να αντεπεξέλθει σ΄αυτή την ευγενική του αποστολή.