Φθηνότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, κατώτατους μισθούς χωρίς επίδομα γάμου (αν δεν το συμφωνήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ) και ελαστικά ωράρια εργασίας που θα εξαφανίσουν τις έξτρα αμοιβές, φέρνει το νέο Μνημόνιο
Το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά που οριστικοποιήθηκε χθες, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των υπουργών Εργασίας Ι. Βρούτση και Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, απέχει από τις ακραίες απαιτήσεις τις οποίες είχαν προβάλει με το γνωστό e-mail από τις 3 Σεπτεμβρίου οι δανειστές της χώρας. Η «Η» παρουσιάζει τις «βελτιώσεις» που έγιναν και τις τελικές ρυθμίσεις που, όπως αναμενόταν, δεν ικανοποιούν τη ΓΣΕΕ.
Ως κεντρικά σημεία διαφωνίας η ΓΣΕΕ προτάσσει την κατάργηση του επιδόματος γάμου που θεσπίστηκε το 1976 και τη μη καθολική (δηλαδή για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες) εφαρμογή των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων οι οποίες θα υπογράφονται στο εξής. «Οι περικοπές δεν εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους, παρά μόνο τα συμφέροντα και την υπερ – κερδοφορία των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών», ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας με «θύελλα εργατικών και κοινωνικών αντιδράσεων».
Τι ζήτησε η τρόικα και τι «κλείδωσε» η κυβέρνηση
1ο. ΟΙ ΠΟΛΥΕΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Με το e-mail που είχε στείλει η τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου ζητούσε να καταργηθεί το ούτως ή άλλως «παγωμένο» από το Μνημόνιο Νο2 επίδομα πολυετίας (δηλ. οι τριετίες) και στον νομοθετημένο από την 1η Απριλίου του 2013 βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ που θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (586 ευρώ). Αν «περνούσε» η συγκεκριμένη πρόταση ο εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ (ο ενιαίος κατώτατος) αντί των 761,90 ευρώ που αντιστοιχούν με βάση το ισχύον καθεστώς των πολυετιών και θα έχανε 175,82 ευρώ τον μήνα. Δεν θα λαμβάνει, βέβαια, αύξηση με την «ωρίμαση», καθώς απαγορεύονται οι αυξήσεις, με βάση το Μνημόνιο, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
2ο ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Η αρχική θέση της τρόικας ήταν να καταργηθεί και το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό (58,61 ευρώ) καθώς πρόκειται για επίδομα το οποίο καταργείται (δεν μετενεργεί) σε όλες τις συμβάσεις που λήγουν. Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι το επίδομα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» (αφού έχει καταργηθεί με το Μνημόνιο τόσο η επέκταση όσο και η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων) (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση). Ο βασικός μισθός των 586 ευρώ, με συνυπολογισμό του επιδόματος γάμου, είναι στα 644,69 ευρώ στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (αντί των 586,08 ευρώ) και φτάνει στα 820 ευρώ (αντί των 761,90 ευρώ χωρίς το επίδομα) στο καταληκτικό κλιμάκιο, για όποιον έχει πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας.
3ο Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
Η τρόικα ζήτησε να μειωθεί στους 3 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης (η οποία οδηγεί στην καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) από τους 6 μήνες που προβλέπει, ανάλογα με το έτη προϋπηρεσίας, ο νόμος Λοβέρδου. Η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει ανώτατο χρόνο προειδοποίησης του 4 μήνες (θα κλιμακώνεται, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας από 1 έως 4 μήνες).
4ο ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Η τρόικα ζητώντας να μειωθεί το κόστος εισόδου των επιχειρήσεων για τις απροειδοποίητες απολύσεις αξίωσε στο αρχικό e-mail να καταβάλλεται κανονικά η αποζημίωση μέχρι τα 12 μηνιάτικα (δηλ. η αποζημίωση που αντιστοιχεί μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων έως τα 16 χρόνια) και από εκεί και πάνω, για τους ήδη απασχολούμενους να καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό το οποίο θα υπολογίζεται για 6 μήνες με πλαφόν τον κατώτατο μισθό, δηλ. δεν θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (6Χ586 ευρώ). Η τελική συμφωνία με βάση την τελευταία πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την καταβολή έξτρα αποζημίωσης για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης.
5ο ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΒΑΣΗ
Η τρόικα ζήτησε να ενισχυθεί η ευελιξία της εργασίας και να εφαρμόζονται με ατομικές συμφωνίες ελαστικά ωράρια (δηλ. κυμαινόμενα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και χωρίς πρόσθετη αμοιβή) σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου και ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία (αντί του 12ώρου που ισχύει στην Ελλάδα). Η διαπραγμάτευση κατέληξε ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν, αλλά θα εφαρμόζονται με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις και όχι με ατομική συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη (ατομικές συμφωνίες δεν αποκλείονται, ωστόσο, ελλείψει σύμβασης ή σωματείου).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
- Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
- Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση
- 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
- Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000
- ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
- Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση
- (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.