Νέο σκάνδαλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Λίστες με πανεπιστημιακούς που δεν αποδίδουν χρήματα στα Ιδρύματα, όπως προβλέπει ο νόμος, από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κυκλοφορούν στα γραφεία των ΑΕΙ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό σκάνδαλο στα ΑΕΙ για την απώλεια χρημάτων, καθώς τα χρόνια της ευημερίας, ουδείς ενδιαφέρονταν με ζέση να κυνηγήσει τους διαφεύγοντες πανεπιστημιακούς, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό δημοσίευμα η εφημερίδα “Καθημερινή“.
Πιο αναλυτικά, στο άρθρο αναλύεται ότι δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε μεγάλα ποσά στα Ιδρύματα, καθώς επί χρόνια δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος 15% προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να καταβάλλουν το 15% των εισπράξεών τους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού στο Ίδρυμα όπου υπηρετούν.
Μάλιστα, ο νόμος ορίζει πως για να είναι σε θέση το ΑΕΙ να γνωρίζει τα έσοδα του κάθε πανεπιστημιακού – που είναι και ελεύθερος επαγγελματίας – θα πρέπει το μπλοκ των αποδείξεών του να σφραγίζεται από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία για την τήρηση του νόμου και τον έλεγχο των καθηγητών αυτής της κατηγορίας. Έτσι, πολλοί καθηγητές – εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου – δεν πλήρωναν τον 15% των εσόδων τους στο ΕΛΚΕ.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στα ΑΕΙ.
Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους οι οποίοι κατά βάση ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα.
Τώρα, λόγω της μείωσης των κρατικών κονδυλίων προς τα ΑΕΙ, οι πρυτανικές διοικήσεις ξεσκονίζουν τις λίστες των ξεχασιάρηδων καθηγητών και τους καλούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε σχολές όπου υπάρχει παράδοση οι καθηγητές να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, ο ένας στους τρεις δεν έχει πληρώσει εδώ και χρόνια το 15% στον ΕΛΚΕ.
Και πλέον η οικονομική στενότητα των πανεπιστημίων, έχει αναγκάσει τους αρμόδιους να ανοίξουν την λίστα με τους πανεπιστημιακούς που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και να τους καλούν να περάσουν από το ταμείο για τα οφειλόμενα.
Ήδη σε μεγάλα πανεπιστήμια έχει αρχίσει η επιχείρηση απόδοσης του 15% προς εκείνους που οφείλουν.
“Είναι τουλάχιστον το 30% σε κάθε μεγάλο Ίδρυμα με ισχυρές σχολές πανεπιστημιακών που μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό που έχει και μία ακόμη πτυχή. Συνήθως, καταβάλλουν το 15% εκείνοι που έχουν χαμηλά έσοδα.
Μεταξύ εκείνων που δεν καταβάλλουν το 15% είναι οι μεγαλοφειλέτες”, υποστηρίζει στην “Κ” καθηγητής πανεπιστημίου.
Προ 12 ετών κατατέθηκαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου.