1,6 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 15 ετών είναι υπέρβαρα και 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ωστόσο το πλέον απογοητευτικό είναι ότι έως το 2015 οι υπέρβαροι θα έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως
Η παχυσαρκία, ξεχωριστό νόσημα, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών παθήσεων, αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμια επιδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται, καθώς για τα επόμενα 50 χρόνια ο ΠΟΥ προβλέπει ότι το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της παχυσαρκίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε μαθητές Δημοτικού στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως και 20,7%. Σε περσινή μάλιστα έρευνα, χρηματοδοτούμενη από τον ΠΟΥ, σε μαθητές της Δ΄ Δημοτικού βρέθηκε ότι σχεδόν τα μισά παιδιά (ποσοστό 42%) ήταν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα.
Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παχυσαρκίας, επιστήμονες έκρουσαν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως ενδεικτικά υπογράμμισε η κ. Αμπραχαμιάν – Μιχαλάκη, η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα, με πολλαπλές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και, ως εκ τούτου, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για τους λόγους αυτούς, το 1948 χαρακτηρίστηκε ως χρόνια νόσος από τον ΠΟΥ.
Υπενθυμίζεται ότι στα συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα, η δυσλιπιδαιμία, η χολολιθίαση, η υπνική άπνοια, η αρθρίτιδα, οι διαταραχές της αναπαραγωγικής λειτουργίας και στα δύο φύλα, η στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα, καθώς και ορισμένοι τύποι νεοπλασμάτων, όπως του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη, του παχέος εντέρου κτλ.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι προτεραιότητα. Οι γενικές οδηγίες για το παιδί και την οικογένεια αφορούν αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία πρέπει να είναι, αθροιστικά, τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, μείωση της τηλεθέασης σε λιγότερο από 60 λεπτά ημερησίως.
Megatv