Ακόμα και με αφορολόγητο… μηδέν, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να πιάσει το στόχο των 3 δισ. ευρώ από τον νέο Φόρο Ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι είτε η νέα κλίμακα θα πρέπει να γίνει πιο «βαριά» για μικρές και μεγάλες ιδιοκτησίες είτε θα πρέπει να αναζητηθεί από άλλες πηγές το περίπου 1 δισ. ευρώ που λείπει από τον έως τώρα σχεδιασμό.
«Κλειδί» για τις οριστικές αποφάσεις, που μετατέθηκαν για την άλλη εβδομάδα, χαρακτηρίζεται ωστόσο, το όφελος από τη φορολόγηση για πρώτη φορά των εκτός σχεδίου ακινήτων, το οποίο θα υπολογιστεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ιδιοκτητών και της αξίας τους.
Το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις με δημοσιονομικό όφελος έως και 200 εκατ. ευρώ και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή τη κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από μια πρώτη… ανάγνωση αυτού του σεναρίου, οι μικρές ιδιοκτησίες θα είναι ωφελημένες.
Για παράδειγμα διαμέρισμα 10ετίας, 120 τ.μ. με αντικειμενική αξία 835 ευρώ/ τ.μ., σήμερα επιβαρύνεται με Τέλος Ακινήτου (το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ) 576 ευρώ και απαλλάσσεται από τον ΦΑΠ, καθώς ισχύει αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Με τον Νέο Φόρο, ακόμα και με μηδενικό αφορολόγητο, η επιβάρυνση του θα περιοριστεί στα 100 ευρώ, εάν το πρώτο κλιμάκιο είναι 0,1%, με 150 ευρώ εάν ο συντελεστής είναι 0,15% ή με 200 ευρώ εάν ο συντελεστής είναι 0,2%. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν στη διαβούλευση υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση με βάση το Τέλος της ΔΕΗ, καθώς αυτό είχε έκτακτο χαρακτήρα και περιορισμένη διάρκεια, ενώ ο νέος Φόρος θα είναι μόνιμος.
Στο νέο Φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι’ αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 κάπου… ξεχάστηκαν και δεν έχουν καταχωρηθεί, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΚΕΠΥΟ! Υπολογίζεται, πάντως, ότι από τη φορολόγηση τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση και το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.