Το άλλοθι των βουλευτών, ο Κανονισμός, οι ελιγμοί και οι συσχετισμοί που εκνευρίζουν Μαξίμου και ΙπποκράτουςΑπειλή αντάρτικου στη Βουλή

Ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλεί στην κυβέρνηση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που τη στηρίζουν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει πώς έφθασε η χώρα στη δημοσιονομική κατάρρευση. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με τα νέα οικονομικά μέτρα. Αυτή ακριβώς η συγκυρία δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση: όλο και περισσότεροι βουλευτές της δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας ένα πολιτικό άλλοθι για την υπερψήφιση και του οικονομικού πακέτου. Κάτι τέτοιο όμως θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή, καθώς είναι βέβαιο ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής θα μεταβληθούν σε «αρένα» πολιτικής επιβίωσης για πολιτικά πρόσωπα όπως οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Αλογοσκούφης και η κυρία Λούκα Κατσέλη, εμπλέκοντας στην αντιπαράθεση και τους πρώην πρωθυπουργούς κκ. Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμο.


«Για δύο πράγματα δεσμευθήκαμε προεκλογικά»
τονίζουν τις τελευταίες ημέρες στο περιστύλιο της Βουλής κυρίως βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ: «Να μην ξανακόψουμε μισθούς και συντάξεις και να αποκαλύψουμε τους υπευθύνους για την κατάντια της χώρας. Επειδή το πρώτο το έχουμε ξεχάσει ήδη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το δεύτερο» επισημαίνουν, προειδοποιώντας τις ηγεσίες τους ότι δεν μπορούν να αποφύγουν την Εξεταστική Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά, είναι αυτονόητο ότι οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα ήθελαν να αποφύγουν την Εξεταστική Επιτροπή που θα κατέληγε με μαθητική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι για την καταστροφή της χώρας ευθύνονται κυρίως οι… προκάτοχοί τους κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου, μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά τους στις κυβερνήσεις τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί από τις 5 Σεπτεμβρίου και θα καθυστερούσε πολύ ακόμα αν την περασμένη εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ν. Βούτσης δεν απειλούσε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη με πρόταση μομφής.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος εγγράφει τις προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην ημερήσια διάταξη όποτε εκείνος κρίνει, καθώς έχει απαλειφθεί η διάταξη που στο παρελθόν θα τον υποχρέωνε να την εγγράψει εντός τριάντα ημερών από την κατάθεσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που θα έχει σημαντικά πολιτικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία, άρχισε να πιέζει και απέσπασε πρόσφατα τη δέσμευση του κ. Μεϊμαράκη ότι η πρόταση θα συζητηθεί μάλλον τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Παρά την προειδοποίηση του κ. Μεϊμαράκη ότι «δεν εκβιάζομαι από κανέναν», αντιλαμβάνεται και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση ότι η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ ακόμα.
Από την ημέρα αυτή, ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους έχει αρχίσει να αυξάνεται, καθώς είναι βέβαιο ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θα την υπερψηφίσουν, αντισταθμίζοντας πολιτικά τη θετική τους ψήφο στα οικονομικά μέτρα.
Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η ΝΔ είχε επιλέξει την τακτική της αποχώρησης από τη Βουλή. Αλλά τώρα δεν μπορεί να το πράξει επειδή το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και ο κ. Σαμαράς. Αλλά και διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν την ευνοούν οι συσχετισμοί των κομμάτων. Τα τρία κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν 178 βουλευτές έναντι 122 της αντιπολίτευσης, ενώ για να γίνει αποδεκτή η πρόταση αρκούν 120 θετικές ψήφοι. Αν αποχωρήσουν η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, η πρόταση θα υπερψηφιστεί σίγουρα, ενώ αν παραμείνουν στη Βουλή, η πρόταση ενδεχομένως να καταψηφιστεί, εφόσον οι διαρροές δεν είναι τόσο πολλές.

Για εκδίκηση
Διαρροές

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι βουλευτές της ΝΔ όπως οι κκ. Ν. Κακλαμάνης, Ι. Μιχελάκης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. θα υπερψηφίσουν σίγουρα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να μην κατηγορηθούν ότι συμβάλλουν στη συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών που οδήγησαν στα μνημόνια. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές αυτοί δεν θα πειθαρχήσουν ακόμη και στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, επειδή και οι ίδιοι είχαν ταχθεί υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής προεκλογικά.
Αντιστοίχως υπέρ είναι πιθανόν να ψηφίσουν βουλευτές του ΠαΣοΚ όπως οι κκ. Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Κουκουλόπουλος, αλλά και αρκετοί άλλοι που είχαν πρωτοστατήσει στην αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην εκλογή του κ. Βενιζέλου. Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ θα υπερψηφίσουν την πρόταση επειδή θέλουν να τελειώνουν «μια και καλή με τον κ. Παπακωνσταντίνου». Αντιστοίχως αρκετοί βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν επειδή θέλουν να τελειώνουν με τους υπουργούς του Καραμανλή! Το πιθανότερο λοιπόν είναι να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν ελ εύθερα, αφού στην πολιτική ισχύει ο κανόνας «μην προσπαθείς να εμποδίσεις κάτι που δεν μπορείς να εμποδίσεις».

Χιώτης Βασίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed