Αποχωρήσεις 5.000 εργαζομένων, μέσω διαθεσιμότητας ή και με απευθείας απόλυση, από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που βρίσκεται στα… σκαριά μεταξύ κυβέρνησης και Μηχανισμού Στήριξης.
Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα περάσουν πρώτοι από όλους οι επίορκοι, ακατάλληλοι και «κοπανατζήδες» υπάλληλοι, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε περίπου 11.000. Σε δεύτερο χρόνο και πάντως μέσα στο 2013 η… δεξαμενή του προσωπικού που θα οδηγηθεί σε διαθεσιμότητα και ύστερα από την πάροδο ενός έτους σε απόλυση θα προκύψει από το προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με το δεύτερο μεγάλο… κύμα της παρέμβασης.
Οπως ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα λειτουργήσουν πιλοτικά. Οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν φορείς, που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού, με το σενάριο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν ακόμα και 260 οργανισμοί να μοιάζει αυτή τη στιγμή ως το πλέον επικρατέστερο. Η διαδικασία δεν θα δώσει μόνο μήνυμα στην Τρόικα για δραστική συρρίκνωση του Δημοσίου, αλλά θα επηρεάσει άμεσα και το απασχολούμενο προσωπικό.
Ανάλογη… τύχη θα περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού του κράτους, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταστεί δυνατόν να μετακινηθούν σε κενές θέσεις διάφορων υπηρεσιών του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας θα οδηγούνται, ουσιαστικά, εκτός Δημοσίου.
Η επιμονή των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης για άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό όφελος που αναμένεται ότι θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα μικρό, παραλίγο να τινάξει στον… αέρα τις διαπραγματεύσεις στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, το «κλειδί» για να πειστεί η Τρόικα όσον αφορά στην τύχη του προσωπικού που σήμερα απασχολείται στο Δημόσιο φαίνεται να ήταν το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης για τη συνολική αναδόμηση του κράτους, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μέτρο της διαθεσιμότητας, με στόχο από το μίγμα των παρεμβάσεων να προκύψει μετρήσιμη περιστολή στις δαπάνες.
Ακατάλληλοι και επίορκοι ανοίγουν το… χορό
Η πρώτη κατηγορία υπαλλήλων, η οποία θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας, θα είναι οιακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι πειθαρχικά υπόλογοι και οι «κοπανατζήδες». Ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου στους 11.000, ενώ, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπολογίζεται ότι στο τέλος τους έτους θα βρεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 2.000 εργαζόμενοι.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει τα πάντα για να εντοπίσει, να απομονώσει, να αποξενώσει από την τεράστια πλειονότητα των άξιων υπαλλήλων μερικές χιλιάδες υπαλλήλων, που είναι μετρημένες αλλά δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων, που είναι αποδεδειγμένα, διαπιστωμένα ακατάλληλοι όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Η ακαταλληλότητα προβλέπεται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, θα διαπιστωθεί με τις νόμιμες διαδικασίες», είχε τονίσει, σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο κ. Μανιτάκης, δείχνοντας τις προθέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, η σχετική διαδικασία μπορεί να προσκρούσει σε… αναχώματα, καθώς στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει στον κώδικα καμιά θεσμοθετημένη διαδικασία για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας. Μάλιστα, σημειώνουν πως εμμέσως και από διάφορες διατάξεις υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για να διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα, όπως:
- Η ανυπαίτια αδυναμία άσκησης καθηκόντων, λόγω σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής-Η απαλλαγή προϊσταμένου από τα καθήκοντά του, εξαιτίας ακαταλληλότητας, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση υπουργού για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας, προβληματικής επικοινωνίας με πολίτες ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του.-Η κρίση του δόκιμου εργαζομένου ως μη μονιμοποιητέου ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του. Δηλαδή, μετά τη λήξη της δοκιμαστικής υπηρεσίας.
-Η ένταξη υπαλλήλου σε πίνακα μη προακτέων.
-Οι κακές εκθέσεις αξιολόγησης με βαθμολογία κάτω του μετρίου.
Οσον αφορά στους επιόρκους και εδώ η διαδικασία φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Η βραδύτητα με την οποία συστήνονται τα Πειθαρχικά Συμβούλια προκαλεί «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απομάκρυνση πειθαρχικά υπολόγων, με εξαίρεση περίπου 1.000 άτομα, θα απαιτήσει μεγάλο χρόνο.
«Υπάρχει η κατηγορία των πειθαρχικά υπολόγων. Και εκεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει διαδικασίες. Νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν. Και φυσικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως προβλέπει ο κώδικας, όσοι οδηγηθούν στα Πειθαρχικά Συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής παύσης και καταδικαστούν θα οδηγηθούν στην έξοδο», ήταν το πρόσφατο μήνυμα του Αντώνη Μανιτάκη.
Η μάζα των εργαζομένων, που θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας, θα προκύψει από τη νέα χρονιά και από όσους απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι στους περίπου 260 φορείς, που αναμένεται ότι θα βάλουν «λουκέτο» ή θα συγχωνευθούν με τη νέα… φουρνιά, θα αποτελέσουν τη… δεξαμενή για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και, σε δεύτερο χρόνο, για αποχώρηση από το δημόσιο τομέα. Οι διοικήσεις των νέων νομικών προσώπων θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναδιοργάνωσης, από τις οποίες θα προκύψουν νέα οργανογράμματα, στα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν θα χωρούν όλοι.
Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν και θα κριθεί ότι πλεονάζουν, εφόσον είναι μόνιμοι θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες ή θα τεθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% των βασικών αποδοχών και, στη συνέχεια, θα απολύονται. Οσο για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των οποίων η θέση θα καταργηθεί, αυτοί είτε θα τεθούν σε ένα νέο τύπο εφεδρείας είτε θα απολυθούν είτε θα μεταταγούν υποχρεωτικά.
Τύπος της Κυριακής