Στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την μάχη του Ελ Αλαμέιν για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας
Την ευχή να έρθουν «καλύτερες μέρες για την Ελλάδα» έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το ηρωικό χώρο του Ελ Αλαμέιν, τιμώντας το Σάββατο τους αγωνιστές της μάχης τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την τελετή και το τρισάγιο από τον εκπρόσωπου του Πατριάρχη Αλεξάνδρεια, τον γενικό πατριαρχικός επίτροπος, μητροπολίτη Γέρων Αξώμης, Πέτρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την σημερινή «μεγάλη μέρα» και «μέρα συγκίνησης για τα παιδιά της Ελλάδας που πολέμησαν έξω από την Ελλάδα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.
» Ξεκινήσαμε από τα βουνά της Αλβανίας, πολεμήσαμε στο Ρούπελ και στα οχυρά της Μακεδονίας, αντισταθήκαμε στα Τέμπη μαζί με τους συμμάχους και περάσαμε στην μεγάλη μάχη της Κρήτης και στην συνέχεια στην ηρωική καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά την διάρκεια 1941-1944.
» Το ότι η μικρή Ελλάδα δίνει νεκρούς για την ελευθερία και για την αντιμετώπιση κάθε βαρβαρισμού και φασισμού, είναι ένα μήνυμα παγκόσμιο. Λίγες είναι οι χώρες εκείνες που έτυχε να αγωνιστούν αυτόν τον αγώνα τον καλό. Πολλοί δεν το γνωρίζουν και πρέπει να το μάθουν.
» Όποιος αγνοεί την ιστορία, χάνει τον προσανατολισμό του. Θέλω να ευχηθώ από αυτό το ηρωικό μέρος του Ελ Αλαμέιν, καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, που πιστεύω και ήμουνα πάντοτε αισιόδοξος, ότι με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».
Στην επίσημη τελετή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής
Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Η ιστορική επέτειος της μάχης εορτάστηκε στο Ελληνικό Μνημείο στο Ελ Αλαμέιν παρουσία εκπροσώπων της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Καναδά και της Μ.Βρετανίας.
Παραβρέθηκαν ο διοικητής της περιφέρειας Μάρσα Ματρούχ στρατηγός Τάχα Μοχάμεντ, που εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο, δρ Μοχάμεντ Μόρσι, ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, δρ Άντριου Μόρισον, ο Κύπριος πρέσβης Σώτος Λιασίδης, ο πρέσβης του Καναδά Ντέιβιντ Ντρέικ και άλλοι επίσημοι.
Δίπλα από τα ελληνικά τιμητικά στρατιωτικά αγήματα βρέθηκαν Έλληνες πρόσκοποι και μαθητές από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, που έφτασαν στον μνημείο με
εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας. Εκπροσωπήθηκε τέλος η ελληνική κοινότητα του Καΐρου και αυτή της Αλεξάνδρειας όπως και πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, και άλλοι.