Λήγει η θητεία προϊσταμένων, υποδιευθυντών και διευθυντών Εφοριών, ΣΔΟΕ, Τελωνείων και Ελεγκτικών Κέντρων, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ η έναρξη της ισχύος της τοποθετείται με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι η ετήσια θητεία των προϊσταμένων στις θέσεις αυτές μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές, δηλαδή η θητεία τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Παράλληλα θα αξιολογούνται σε τριμηνιαία βάση.Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι η στελέχωση του νέου Σώματος Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των εσόδων του κράτους θα γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές που θα έχουν εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών.
Το γεγονός ότι εδώ και δύο – τρία χρόνια ο φορεισπρακτικός μηχανισμός ήταν διαλυμένος το ξέρουμε καλά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει ακόμη και τους «πράσινους» εφοριακούς να τους κάνει να μη δουλεύουν αν και μέχρι πρότινος έπαιρναν ουκ ολίγα λεφτά. Ήρθαν και οι περικοπές για να ξεκινήσει η «λευκή απεργία» που πολλές φορές εξόργισε το σύνολο της κοινωνίας. Φάκελοι μεγαλόσχημων κι όχι μόνο στοιβάζονται στις εφορίες και ποτέ δεν ελέγχονται. Πρόστιμα δεν εισπράττονται ενώ οι μεγαλο-οφειλέτες γελάνε με τις εφορίες και τον ΣΔΟΕ. Από τα 13 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατ. καθώς ορισμένοι εφοριακοί όχι μόνο δεν τιμούν τον όρκο τους αλλά θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και για παράβαση καθήκοντος.
Και βεβαίως, το ποσοστό της διαφθοράς στους κόλπους των εφοριακών είναι τεράστιο, όμως, και πάλι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.
Επομένως, η ριζική ανανέωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει. Αξιοκρατικά θα πρέπει να μπουν σε καίριες θέσεις και εφορίες, άνθρωποι που δεν θα έχουν εξαρτήσεις, ούτε θα κοιτάξουν τη δική τους τσέπη. Στελέχη που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή η οποία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Μόνο στο θέμα της φοροδιαφυγής μπορεί να πει κανείς ότι «λεφτά υπάρχουν» κι αν λυνόταν ξαφνικά η χώρα δε θα είχε ανάγκη από μνημόνια και δάνεια.
Έχοντας αυτά κατά νου θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει εφοριακούς σε καίριες θέσεις του μηχανισμού, είναι ένα σωστό βήμα. Αρκεί, όμως, να γίνεται με σχέδιο και αφού πρώτα έχουν βρεθεί τα ικανά στελέχη που θα κάνουν τη δουλειά τους με αυταπάρνηση.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ξαφνικής αυτής κίνησης του οικονομικού επιτελείου. Όμως, θα πρέπει να πούμε και μια κακία:
Είναι δυνατόν δύο μήνες πριν το κλείσιμο της χρονιάς, όταν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να φορτσάρει για να γεμίσουν τα ταμεία, όταν πρέπει να τρέξουν όλοι για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες, να δημιουργείται τέτοια αναστάτωση; Μαζί δε με τις συγχωνεύσεις των εφοριών θα δημιουργηθεί ένα μπάχαλο άνευ προηγουμένου. Ήταν καιρός για τέτοια; Μέχρι να ενημερωθούν οι καινούργιοι, να δώσουν εντολές και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι η χρονιά έφυγε, η μαύρη τρύπα θα έχει μεγαλώσει και τη λυπητερή θα την πληρώσουν όλοι οι Έλληνες.
Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση παίρνει μια απόφαση στα τέλη Οκτωβρίου για να φέρει τα πάνω – κάτω στις εφορίες και τον ΣΔΟΕ; Δε μπορεί κάποτε να υπάρχει ένας προγραμματισμός που δε θα πλήττει το έτσι κι αλλιώς διαλυμένο κράτος;
www.antinews.gr