Παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε ορισμένες από τις εργασιακές ανατροπές του 2010 στην Ελλάδα διαπιστώνει η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μη δεσμευτική της απόφαση.
Η απόφαση βασίζεται σε προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων του δημόσιου τομέα και διαπιστώνει παραβίαση στη πρόβλεψη για απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη, αλλά και στις προβλέψεις που οδηγούν στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω από 580 ευρώ.
Όπως σημειώνει το Reuters, η απόφαση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική ούτε μπορεί να επιβληθεί, αλλά μπορεί να εκθέσει ιδιαίτερα την Αθήνα. Επιπλέον, ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πιθανή προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, εντελώς ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρύθηκε το 1949 και έχει 47 μέλη. Η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου εξέτασε τα μέτρα του 2010 σε σχέση με την ”Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα” του.
Η επιτροπή κατέληξε στο ότι η ”δοκιμαστική περίοδος” κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση για ένα χρόνο αντιβαίνει στη ρήτρα της Χάρτας για ”προειδοποίηση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα”.
Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπιστώνει παραβίαση στη μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ.
”Η απόφαση” της επιτροπής, ανέφερε ο πρόεδρός της Λουΐς Χιμένα Κεσάδα, ”διαπιστώνει το παράνομο των εν λόγω μέτρων και επίκλησή της μπορεί να γίνει στα εθνικά δικαστικά όργανα”.