Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 78 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 78.
Η έκρηξη σημειώθηκε εν ώρα κυκλοφοριακής αιχμής σε πολυσύχναστη πλατεία της χριστιανικής συνοικίας Ασραφίγια στην «καρδιά» της Βηρυτού.
Πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό σε διάστημα τεσσάρων ετών· επί του παρόντος ο ακριβής στόχος δεν είναι σαφής, όμως οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία.
Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί γονείς είχαν πάρει τα παιδιά από τα σχολεία τους και επέστρεφαν στο σπίτι. Κάτοικοι που είχαν καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν συγγενείς τους, ενώ άλλοι βοηθούσαν τραυματίες να φθάσουν στα ασθενοφόρα. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.
Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, ενώ ήταν ορατός καπνός που υψωνόταν από το σημείο. Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πολλά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια.
Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.
Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί. Στην περιοχή εδρεύει και γενική γραμματεία της υποστηριζόμενης από τη Δύση συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.
Ο ηγέτης των Φαλαγγιτών Σάμι αλ Τζεμαγιέλ, επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και μέλος της Βουλής, καταδίκασε την επίθεση. «Το κράτος ας προστατεύσει τους πολίτες. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε αναβολή στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάνουμε προειδοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο. Φτάνει» είπε ο Τζεμαγιέλ, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί το Νοέμβριο του 2006.
Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.
Το 2005, η δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ-Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.
Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπασάρ αλ- στην Τρίπολη του Λιβάνου.
Νεκρός ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφορίων του Λιβάνου
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου Ουίσαμ αλ Χάσαν έχασε τη ζωή του από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στη συνοικία Ασχαφιρίγια της Βηρυτού, σύμφωνα μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Ο Ουίσαμ αλ Χάσαν ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης και σκοτώθηκε», δήλωσε η πηγή αυτή.
Ο στρατηγός αλ Χάσαν είναι στενός συνεργάτης του Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής της λιβανικής αντιπολίτευσης που είναι εχθρική προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ίδιος ήταν επικεφαλής μιας έρευνας που αποκάλυψε πρόσφατα μια συνομωσία για βομβιστική επίθεση και οδήγησε στη σύλληψη ενός Λιβανέζου πολιτικού που πρόσκειται στον Άσαντ.
Στο μεταξύ η Συρία καταδίκασε την αιματηρή επίθεση χαρακτηρίζοντάς την μια «δειλή», «τρομοκρατική» πράξη, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana.
«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αδικαιολόγητες όπου κι αν συμβαίνουν», δήλωσε ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ Ζόχμπι, σύμφωνα με το Sana.
ΤΟ ΒΗΜΑ