Στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση – θέτει προϋποθέσεις για να ψηφιστούν τα μέτραΠρος τα αριστερά κλίνει το ΠαΣοΚ

Προς τα αριστερά φαίνεται ότι στρίβει το τιμόνι του ΠαΣοΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Με μια σειρά κινήσεων από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, όπου έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφιστούν τα μέτρα, ως την ομιλία του τη Δευτέρα στο Greece Investment Forum Moving Forward, που σήκωσε ένα ανάχωμα κατά της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αυτή η διαφαινόμενη νέα τακτική δεν σημαίνει ότι το ΠαΣοΚ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ή ότι θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. «Στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθεια της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο, στην αιχμή του δόρατος, βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις και οι πιέσεις της τρόικας για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και για τις ωριμάνσεις. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες», επισήμανε. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δυο τρίτα από την άποψη αυτή. Οι τιμές όμως ανθίστανται και άλλοι συντελεστές του κόστους παραγωγής, όπως η ενέργεια, παραμένουν ακριβοί λόγω αγκυλώσεων, αλλά και υψηλής φορολογίας που οφείλεται στη πίεση για γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους», πρόσθεσε. «Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία. Ίσως να συγκρατεί κάπως τους ρυθμούς αύξησης. Αλλά πάντως η ανεργία αυξήθηκε».


»Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά είναι πρωτίστως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων
».

Οι προτάσεις για την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού και ενός κοινωνικού πακέτου, παράλληλα με τα εισοδηματικά μέτρα, καθώς και κάθε «κόκκινη γραμμή» που αποτρέπει τις οριζόντιες περικοπές και βάζει φρένο στη εργασιακή ζούγκλα, ακούγονται ευχάριστα από την ΚΟ του κόμματος. Όπως επίσης και η άποψη του κ. Βενιζέλου για την αναθεώρηση προς το καλύτερο της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ πιέζονται όχι μόνο από τη σκληρότητα του πακέτου αλλά και από την κατάσταση του κόμματος που μοιάζει να χάνει και τα τελευταία στηρίγματα του στην κοινωνία. Η πανελλαδική σύσκεψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, και η απόφαση των μελών της που ζητούν να αποχωρήσει το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση, να καταγγείλει τα μνημόνια και να επαναπροσδιορίσει την προοδευτική φυσιογνωμία του, δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Αντιθέτως έχει προκαλέσει πλήθος σεναρίων για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα το προσεχές διάστημα.

Ενδιαφέρον είχε και η σχεδόν δίωρη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη, σε μια στιγμή που φούντωναν τα σενάρια περί αποστασιοποίησης του πρώην υπουργού από τον πρόεδρο του κόμματος. Παρότι συζητήθηκε τόσο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα μέτρα και την τρόικα όσο η πορεία ανασύστασης του ΠαΣοΚ, ελάχιστα πράγματα επιπλέον έγιναν γνωστά εκτός από ότι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου.

Όμως στο ΠαΣοΚ ασκούνται αυτή τη στιγμή αντίρροπες δυνάμεις καθώς η μεταρρυθμιστική πλευρά πιέζει και αυτή για πλήρη στήριξη της κυβέρνησης ώστε να μην διακυβευτεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Επ΄αυτού ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από κάπου να πιαστεί. Θέλει προοπτική, περιμένει να δει κάποιο φως στον ορίζοντα. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος δρόμος ρεαλιστικός  και ασφαλής. Δεν υπάρχει εναλλακτική Ευρωπαϊκή Πολιτική πέραν της συμβολής των ευρωπαίων σοσιαλιστών και της συνεργασίας των χωρών του εν ευρεία έννοια ευρωπαϊκού Νότου που ζουν την ίδια εμπειρία με διάφορα φάσης και αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα απλώς προηγείται χρονικά και δεν είναι ο αποσυνάγωγος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε ευθύνες για την κρίση αλλά και για τη διαπραγμάτευση που έγινε στο πρώτο μνημόνιο στους κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, ο κ. Α. Λοβέρδος με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών για το «κούρεμα», των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών καθώς και των ομολόγων όσων ιδιωτών είχαν πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας καθυστερημένων συνήθως προς αυτούς οφειλών του, ερμηνεύτηκε ως έμμεση αιχμή κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ. «Το θέμα», όπως αναφέρει στην ερώτηση του, «είχε συζητηθεί πολλές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, υπήρχε σχεδόν βεβαιότητα για την εξαίρεση των ομολόγων που κατείχαν οι ανωτέρω, αλλά τελικώς η απόφαση που ελήφθη, φυσικά όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν αντίθετη. Όλα τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο είχαμε δηλώσει πως θα προωθούσαμε μία δίκαιη ρύθμιση για τους ανθρώπους αυτούς». Και ερωτά αν η κυβέρνηση την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα και αν έχει επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένη λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.