Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων του Δημοσίου ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία των καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών και να οδηγηθούν στην έξοδο δημόσιοι υπάλληλοι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης καθώς οι υπάλληλοι των οργανισμών, που θα βάλουν “λουκέτο” αναμένεται να αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που η τρόικα απαιτεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα την ίδια τύχη θα έχουν υπάλληλοι των οργανισμών που συγχωνεύονται εφόσον καταργείται η οργανική τους θέση, ενώ υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης θα βρεθούν κι εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η οργανική θέση θα καταργηθεί και δεν θα δημιουργηθεί εκ νέου, μέσα από την συρρίκνωση των δομών του κράτους.
Οι υπάλληλοι αυτοί με βάση τον ισχύοντα Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα θα βγαίνουν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και μετά θα απολύονται, ενώ αυτόματα θα απολύονται οι υπάλληλοι που θα αρνηθούν να μετακινηθούν σε νέες θέσεις (ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις και με διαφορετικά καθήκοντα) που θα προκύψουν από την αναδιάταξη όλου του δημοσίου τομέα Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκαθαριστεί ότι οι όποιες αποχωρήσεις από το Δημόσιο δεν θα είναι τύφλες αλλά θα προηγηθεί μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου η αξιολόγηση του προσωπικού θα ξεκινούσε το 2013 μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας όμως και προκειμένου να οδηγηθεί στην έξοδο ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων δεν αποκλείεται να επισπευστεί η διαδικασία της αξιολόγησης και να γίνει ανά υπουργείο ή ακόμη και ανά φορέα.
Στην έξοδο από το δημόσιο αναμένεται να οδηγηθούν με συνοπτικές διαδικασίες και υπάλληλοι τριών ακόμη κατηγοριών το σύνολο των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Μανιτάκης ανέρχονται σε 11.000.
Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:
- Οι επίορκοι των οποίων το παράπτωμα είναι πάρα πολύ σοβαρό
- Οι αδικαιολογήτως απόντες από τις υπηρεσίες τους
- Όσοι βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα είναι ακατάλληλοι να επιτελούν τα καθήκοντά τους.
Μιλώντας σήμερα στο MEGA ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα κατά των απολύσεων ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλον βουλευτές της ΝΔ τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ των απολύσεων.
Ομοβροντία για απολύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο “Βήμα fm” τόνισε: “Δεν μπορεί η Βουλή να καλύπτει τις ανεπάρκειες της εκτελεστικής εξουσίας η οποία δεν μπορεί να πείσει με αξιόπιστα σχέδια την τρόικα για τι προτίθεται να κάνει ώστε να μειώσει τις δαπάνες”.
Από την πλευρά της η Φωτεινή Πιπιλή, υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ “ΣΚΑΪ 100,3”: “Όταν επιτέλους και με μια τραγική καθυστέρηση κλείσουν όλοι αυτοί οι οργανισμοί της πλάκας και του βολέματος είναι σαφές ότι θα πάνε στο σπίτι τους γιατί το Σύνταγμα το προβλέπει. Δυστυχώς αυτές οι εμμονές στην προστασία του Μινώταυρου που λέγεται δημόσιο εξακολουθούν να υφίστανται”
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μιλώντας στον ρ/σ “Alpha 98,9” δήλωσε: “Δεν μπορεί να έχουμε ένα κράτος με πρόβλημα δαπανών ,να χάνουν κάθε μέρα άνθρωποι τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα και να μην αγγίζει κανένας το δημόσιο”
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: “Είναι πολύ μικρός τελικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός. Σίγουρα δεν θα υπάρχουν απολύσεις, νομίζω ότι είναι καθολική η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, και μιλάμε για έναν αριθμό πολύ μικρό” .