Μαθητικά χρόνια και ενεργειακά ποτά φαίνεται ότι βαδίζουν χέρι χέρι, όπως κατέδειξε έρευνα που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε σχολεία της Ελλάδας, η οποία αποδεικνύει ότι οι έφηβοι όχι μόνο καταναλώνουν σε μεγάλο ποσοστό τα εν λόγω ποτά αλλά τα δοκιμάζουν και πολύ νωρίς, ακόμα και από τις τάξεις του δημοτικού.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 43,9% των εφήβων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι καταναλώνει τα συγκεκριμένα ποτά, με την πλειονότητα αυτών (47,9%) να αναφέρει ότι τα δοκίμασε για πρώτη φορά στο γυμνάσιο, ενώ ένα 23,7% στο λύκειο και το 17% των εφήβων δηλώνει ότι τα δοκίμασε μόλις στο δημοτικό.
Η γεύση φαίνεται ότι είναι το δυνατό σημείο των ποτών αυτών, με το 73,5% των νέων να δηλώνει ότι τα καταναλώνει επειδή απλώς του αρέσει η γεύση, ενώ το 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Το 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνει σε μια μέρα είναι ένα ποτό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8,1% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός που έχει καταναλώσει σε μία ημέρα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με πέντε.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι μια μερίδα των εφήβων, το 12,4%, φάνηκε ότι προσλαμβάνει περισσότερο από 240 mg καφεΐνης ημερησίως (λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά), το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα! Ως προς την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 61%) ανέφεραν ότι δεν τα αναμειγνύουν, ωστόσο ο ένας στους 10 ανέφερε ότι τα ανακατεύει συχνά.
Σύγχυση πάντως επικρατεί στους ερωτωμένους ως προς τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών ποτών, όπως π.χ. το θερμιδικό περιεχόμενο, η διαφοροποίησή τους από τα ποτά για αθλητές κ.ά., γεγονός που αποδεικνύει ότι ο όρος «ενεργειακό ποτό» δεν έχει πλήρως διασαφηνισμένο νόημα για τους νεαρούς καταναλωτές.
Στην έρευνα του ΕΦΕΤ συμμετείχαν συνολικά 4.562 μαθητές λυκείου από 31 σχολεία της Ελλάδας και συγκεκριμένα από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δράμας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Φθιώτιδας και Τρίπολης, με τους μισούς σχεδόν να προέρχονταν από τον νομό Αττικής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, καταδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενδελεχή ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Για τον λόγο αυτό η ΟΛΜΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ