Εκτός χρονοδιαγράμματος το κλείδωμα των μέτρων και η συμφωνία με την τρόικα
Τα χρονοδιαγράμματα έχουν…τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Η αγωνία είναι κυρίαρχη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς διαπιστώνει ότι ο αρχικός στόχος για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων και να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και οι στενοί του συνεργάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται από τους εκπροσώπους των πιστωτών. Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο στοιχείο στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο φόβος να μην προλάβει η ελληνική πλευρά τις ημερομηνίες και δεν θα εκταμιευθεί έγκαιρα η δόση.
Πολλές φορές η έκφραση του προσώπου λέει πολλά. Όποιος έβλεπε, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, τον κ. Σαμαρά, θα καταλάβαινε το άγχος που τον έχει κυριεύσει. Ο ίδιος προτίμησε, μετά από πολύωρες εσωτερικές συσκέψεις, να φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου και με παρέα τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, επέλεξε να περπατήσει έως το πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη, για να ηρεμήσει και να αλλάξει παραστάσεις.
Είχε προηγηθεί μια μεγάλη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών, τους κκ. Δ. Αβραμόπουλο, Π. Παναγιωτόπουλο και Ευρ. Στυλιανίδη, με τους οποίους συζήτησε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ τους δόθηκαν οδηγίες για τη στάση που πρέπει να τηρούν στις πολλές αποστολές που κάνουν στο εξωτερικό.
Ο κ. Σαμαράς που θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στο Παρίσι προκειμένου να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της International Herald Tribune, επεσήμανε στους υπουργούς ότι πρέπει να επισημαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αντοχές της κοινωνίας δεν πρέπει να δοκιμάζονται και οι θυσίες του λαού πρέπει να αναγνωρίζονται.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα στην κοινωνία και έγινε μια πρώτη αναφορά για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ ετέθησαν και στο τραπέζι και οι επιπλέον περικοπές στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, με τον κ. Στυλιανίδη να ετοιμάζεται για κινήσεις περαιτέρω μειώσεων.
Η πιο κρίσιμη συνάντηση του κ. Σαμαρά ακολούθησε το απόγευμα και έδωσε το σύνθημα για την αλλαγή πορείας, μετά τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου έριξε τη ρουκέτα, τροποποιώντας δημοσίως την κυβερνητική γραμμή που είχαν χαράξει από το πρωθυπουργικό σύστημα, μόλις την προηγούμενη μέρα.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μόνο με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο» είπε ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ήταν εμφανής η προσπάθειά του να αλλάξει πλήρως το κλίμα που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου διαμόρφωσε μετά την άκαρπη συνάντησή του κ. Σαμαρά με την τρόικα.
Είχαν ακολουθήσει, κατόπιν του αρχικού σχεδιασμού του Μαξίμου, οι διαρροές ότι ο Πρωθυπουργός ζητά πολιτική λύση από τους εταίρους μας και παρέμβασή τους ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους των πιστωτών.
Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προφανώς μετά από μηνύματα που ελήφθησαν στο Μαξίμου από το εξωτερικό και ενδεχομένως και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν -αν και κανείς δεν το επιβεβαιώνει επίσημα- για την ελληνική στάση μετά την άκαρπη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα, τροποποίησαν και επικοινωνιακά τη γραμμή.
Άρχισαν να λένε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «άδειασμα» των ελεγκτών της τρόικας και περιγράφονται πλέον οι κινήσεις του κ. Σαμαρά να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες ως «παράλληλες διαδικασίες».
Ο στόχος είναι εμφανής: Υπό το φόβο μιας νέας εμπλοκής με την τρόικα και ενδεχόμενης αναχώρησης των τροικανών από την Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να «ακυρώσει» η μία διαδικασία την άλλη, δηλ. οι κινήσεις του κ. Σαμαρά τις διαπραγματεύσεις του κ. Στουρνάρα, και εντελώς ξαφνικά ακυρώνουν το σενάριο περί αποκλειστικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου που έδωσε τη διαρροή περί πολιτικής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, άλλαξε…«τροπάριο» και έλεγαν στενοί του συνεργάτες: «ο Σαμαράς ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και δεν έχει τίποτα αλλάξει σε αυτό μέχρι σήμερα».
Μάλιστα, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επέμειναν, παρά το κλίμα που οι ίδιοι διαμόρφωσαν, ότι «δεν ισχύει ότι σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει για την αξιοπιστία του πακέτου των μέτρων και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Απλά, πλέον το επιχείρημα είναι ότι «παράλληλα συνεχίζεται και η πολιτική διαπραγμάτευση που έχει αρχίσει ο πρωθυπουργός εδώ και εβδομάδες και αφορά συνολικότερα το ελληνικό θέμα σε σχέση με την διαχείριση της κρίσης χρέους και το μέλλον της ευρωζώνης».
Υπάρχει και η εξήγηση, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια έκθεση της τρόικας με αστερίσκους, που ενδεχομένως να κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά του.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχει επαφές ο κ. Σαμαράς με βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το απόγευμα, στις 4μμ σύμφωνα με πηγή του Βήματος, ο κ. Σαμαράς συνομίλησε και πάλι με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέλ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ θα είναι σε ανοικτή γραμμή και με κορυφαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ο Πρωθυπουργός προτάσσει το επιχείρημα πως στην Ελλάδα το πρόβλημα γίνεται πλέον και πολιτικό, ενώ η κοινωνική συνοχή και ειρήνη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Επίσης στόχος του είναι να πείσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει από την πλευρά της όσα έπρεπε προκειμένου να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι τώρα έφτασε η στιγμή και η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της.
Αναμφίβολα, ο αρχικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού έχει πέσει έξω, αφού το πακέτο των μέτρων δεν θα έχει κλειδώσει ως την τακτική σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Προς διερεύνηση είναι εάν έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή το «σχέδιο β», με βάσει το οποίο η κυβέρνηση μπορεί και να μην καταθέσει το πακέτο των μέτρων προς ψήφιση στην Βουλή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.