Το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικαhttp://img.protothema.gr/F3AD822E1E848E93B45BFFC4112CC37C.jpg

Στον τελευταίο και πλέον κρίσιμο γύρο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ καθώς η κυβέρνηση πιέζεται για να προλάβει τις προθεσμίες για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης του δανείου στις αρχές Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντιέται σήμερα στις 6 το απόγευμα με τους ελεγκτές της Τρόικας που επέστρεψαν στην χώρα μας. Η Τρόικα εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις για την απόδοση των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στα υπουργεία μέχρι το τέλος του χρόνου και των αντίστοιχων περικοπών, προκειμένου η παρέμβασή του να πείσει την Τρόικα να ξεπεράσει τις ενστάσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό είχε δε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας κ. Κώστα Μουρουρούλη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσο Βολουδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι δεν συμμετείχε στην σύσκεψη για την διοικητική μεταρρύθμιση ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Την καθημερινή και λεπτομερή διαπραγμάτευση έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επί τη βάση της συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών κατά την τελευταία τους σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη. Είναι απαραίτητη η συμφωνία της Τρόικας προκειμένου το επώδυνο πακέτο να πάρει τον δρόμο για την βουλή. Πριν από αυτό όμως ο πρωθυπουργός θέλει το πακέτο των μέτρων που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα τις προσεχείς ημέρες να εγκριθεί από το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 8 του μηνός. Εκτιμά ότι η έγκριση αυτή θα έχει και τον χαρακτήρα εγγύησης ότι στην Σύνοδο Κορυφής της 18 Οκτωβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των 31,5 δις. Θεωρεί ο κ. Σαμαράς ότι μία τέτοια εγγύηση θα αποφορτίσει το κλίμα και θα βοηθήσει να ψηφιστεί το σκληρό πακέτο από την βουλή.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στην Σύνοδο Κορυφής με ψηφισμένο το πακέτο. Δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να πάει στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου χωρίς να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα όπως άφησαν να διαρρεύσει οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης οι οποίοι ζητούν πρώτα ή παράλληλα την διαβεβαίωση για την εκταμίευση και την επιμήκυνση. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς θέλει η χώρα να έχει κλείσει τις δικές της εκκρεμότητες και να μην αφήνει περιθώρια στους επικριτές της και άλλοθι για νέες καθυστερήσεις.

Βέβαια για να αποφασιστεί η εκταμίευση θα πρέπει να η τρόικα να εκδόσει την έκθεσή της που αποτελεί και γνωμάτευση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο σημείο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ που θέλει νέα αναδιάρθωση και στην ΕΕ -κυρίως την Γερμανία- που αρνούνται οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές η απόφαση για την Ελλάδα είτε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου είτε ακόμη χειρότερα τον Δεκέμβριο. Επιδιώκει το ελληνικό θέμα να έχει κλείσει όταν θα αρχίσει στο κορυφαίο ευρωπαικό επίπεδο η συνολική συζήτηση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης από την οποία θα επιδιώξει οφέλη και για την χώρα μας. Αν και το Μαξίμου δεν αποκλείει το αρνητικό σενάριο και πάλι θέλει η ενδεχόμενη καθυστέρηση να μην οφείλεται στην ελληνική πλευρά αλλά να μείνουν εκτεθειμένοι οι δανειστές της χώρας.

Δύσκολη ψηφοφορία

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του πακέτου των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα είναι εύκολη. Ήδη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν το πακέτο ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι οι διαρροές θα είναι περιορισμένες και δεν θα αμφισβητούν την πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων.

Με προβληματισμό παρακολουθεί το ηγετικό επιτελείο τις συνθήκες αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος που προκαλεί η διαρροή των ονομάτων των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Ενώ η υπόθεση αποσπά την προσοχή από τα δημοσιονομικά και μοιάζει να κινείται στην παράλληλη λογική της εξυγείανσης του πολιτικού συστήματος δημιουργεί τον κίνδυνο θιγόμενοι βουλευτές να εκφράσουν σε άλλο πεδίο την δυσαρέσκειά τους.

Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που ζητούν να συγκλιθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μετατεθεί η ψήφιση του πακέτον για μετά την Σύνοδο Κορυφής και αφού θα υπάρχουν εγγυήσεις από την ΕΕ ότι θα εκταμιεθεί η δόση και θα δοθεί η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος.

 

Σπύρος Γκουτζάνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.