Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και γαλακτοκομικά, απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές, παρά τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λόγω κρίσης.
Το πρώτο κρούσμα ανατιμήσεων έκανε την εμφάνιση του ήδη στα άλευρα. Οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12% – 15%, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Η αύξηση αυτή εκφράζονται φόβοι ότι θα μετακυλήσει στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα.
Οι βιομήχανοι ρίχνουν τις ευθύνες στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε νέα επίπεδα – ρεκόρ το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λίπη και έλαια είτε παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου, στα οποία είχαν φθάσει ύστερα από πολύμηνο ράλι, είτε ελαφρώς αυξήθηκαν, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων.
Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, όσοι προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισαν συμβόλαια στις υψηλές αυτές τιμές.
Στο σύνολό της η αγορά μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις που θα περάσουν στα ράφια θα είναι 5% μεσοσταθμικά.