Επίκαιρα και επείγοντα θέματα που αφορούν τα αμπελοοινικά είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ και το διευθύνοντα σύμβουλο της συνεταιριστικής οργάνωσης, ο τομεάρχης αγροτικού Γιώργος Κασαπίδης.
Τόσο η διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης της εμπορίας της φετινής παραγωγής προϊόντων της αμπέλου όσο και η πορεία των ενεργειών για αποζημιώσεις των ζημιών της περυσινής χρονιάς από τον περονόσπορο συζητήθηκαν διεξοδικά.
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής των δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς και των δηλώσεων παραγωγής από τους οινοποιούς τονίστηκε ότι δε χωρά άλλη αναβολή.
Επίσης, τόσο η καθιέρωση του ούζου ως πιστοποιημένου προϊόντος ελληνικής σταφύλης όσο και προτάσεις για τον αμπελοοινικό τομέα στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ τέθηκαν στη συζήτηση.
Ο κ. Κασαπίδης επέδωσε ερώτηση που συνυπέγραψε και ο ίδιος μαζί με άλλα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. σχετικά με την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων σήμανσης και ιχνηλασιμότητας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα αλκοολούχα ποτά.
Όπως επεσήμανε ο βουλευτής Κοζάνης η εφαρμογή της πρότασης αυτής που ήδη βρίσκεται εδώ και καιρό στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών θα επιβάλλει και την ηλεκτρονική καταγραφή των δηλώσεων παραγωγής και συγκομιδής.
Με αυτό τον τρόπο τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η λαθρεμπορία και η νοθεία ή οι ελληνοποιήσεις των σταφυλιών και του κρασιού στην ελληνική αγορά θα μπορούν να ελέγχονται εν αντιθέσει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ως προς τις περυσινές αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον περονόσπορο αλλά και τη χρήση αποστάγματος ελληνικής σταφύλης για την παρασκευή του ούζου ο κ. Κασαπίδης δεσμεύτηκε για τις δέουσες ενέργειες προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά»
Με το ν. 3943/11 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», άρθρο 25 παρ. 3 προβλέπεται ότι «Αντί των ενσήμων ταινιών φορολογίας αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών που προβλέπονται από τα άρθρα 84 και 106 του ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α΄), είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου».
Σε εφαρμογή του νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για ανάλογες τεχνολογικές λύσεις, που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται ή μπορούν να εφαρμοστούν, στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά.
Η επιτροπή που συστάθηκε, αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και παρέδωσε το πόρισμα της τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Στην συνέχεια, η αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου, συνέταξε και απέστειλε στην πολιτική ηγεσία –δύο μήνες μετά- ενημερωτικό σημείωμα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις με μειωμένο κόστος εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω πόρισμα της επιτροπής. Κατόπιν τούτων…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
- Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, η εφαρμογή του άρθρου 25 παρ. 3 του ν.3943/2011, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου από τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά;
- Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της σήμανσης των αλκοολούχων ποτών και των βιομηχανοποιημένων καπνών, με σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί στο μέλλον το Υπουργείο Οικονομικών και ποιο το χρονοδιάγραμμά τους;
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ