Οι μελετητές εξέτασαν υποθέσεις μεταξύ 1556 και 1861.

Οι ανδρικές ορμόνες ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση στη μακροζωία των ανδρών, όπως καταδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Current Biology, στοιχείο που πιθανώς εξηγεί γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άνδρες.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από επιστήμονες σε πανεπιστήμια της Νοτίου Κορέας, εστίασε στις ζωές 81 ευνούχων που έζησαν στην ασιατική χώρα μεταξύ του 1556 και του 1861. Σημειώνεται πως οι 81 ευνούχοι πέθαναν σε μέση ηλικία 70 ετών, απολαμβάνοντας εντυπωσιακά μεγάλη μακροζωία για την εποχή. Τρεις από αυτούς μάλιστα πρόλαβαν να γιορτάσουν τα εκατοστά τους γενέθλια, ενώ ο μεγαλύτερος πέθανε όντας 109 ετών.

Αντίθετα, μη ευνουχισμένα μέλη αριστοκρατικών κορεατικών οικογενειών την εποχή εκείνη σπάνια ξεπερνούσαν τα 50 χρόνια ζωής, ενώ οι άρρενες της βασιλικής οικογένειας πέθαιναν κατά μέσο όρο όντας μόλις 45 ετών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για σύγχρονες γυναίκες προκειμένου να γίνει σχετική σύγκριση.

Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι συνθήκες ζωής των ευνούχων, πολλοί από τους οποίους ήταν υιοθετημένοι από ευγενείς οικογένειες και εργάζονταν στο βασιλικό παλάτι, δεν τους προσέδιδαν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Τα ευρήματα της επίμαχης μελέτης επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ορμονικών αιτιών πίσω από τη διαφορά στη διάρκεια ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, εγείροντας το ενδεχόμενο ορμονοθεραπείας ώς μέσο επιμήκυνσης της ανδρικής ζωής.

«[Πιστεύω πως η μελέτη] προσφέρει πειστικά στοιχεία ότι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη μειώνει την ανδρική διάρκεια ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κιούνγκ-Τζιν Μιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο BBC.

«Είναι ιδιαίτερα πιθανό [μία] θεραπεία μείωσης της τεστοστερόνης να αυξήσει την διάρκεια της ανδρικής ζωής, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες, κυρίως τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες», συμπλήρωσε.

 

www.skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.