Παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας παίρνει η τελική αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς οι ελεγκτές της ελληνικής οικονομίας αποχώρησαν από την Αθήνα για να επιστρέψουν, σε περίπου μία εβδομάδα, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλείσουν», την ώρα που ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει όμως -και δεν θα υπάρξει τις επόμενες μέρες- λίστα με τα μέτρα προς ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μέχρι τώρα «έχει βρεθεί κοινός τόπος με την Τρόικα, κοινή συνισταμένη, ενώ το τεχνικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή υπάρχουν ακόμα “κομμάτια” που μένουν προς διερεύνηση και συμφωνία, όχι θέματα σύγκρουσης». Έως τώρα έχουν συμφωνηθεί και αξιολογηθεί πολλά ενώ «εξετάζεται κάθε πληροφορία για να εξευρεθούν 2 δισ. από δαπάνες και 2 με επιπλέον φορολογικά έσοδα που λείπουν για να συμπληρωθεί το πακέτο».
«Καταβάλλουμε προσπάθεια να υπάρξει ειδική προστασία για τους αδυνάτους και να γίνουν δεκτά από τους εταίρους όσα περισσότερα από τα διαρθρωτικά μέτρα προτείνει η κυβέρνηση» δήλωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Με δυο λόγια η προσπάθεια συνίσταται στο να αποκλεισθούν επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Από την πλευρά τους Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη χώρα μας που αναφέρει: «Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα, θα κάνει μια σύντομη παύση στις συζητήσεις της με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος. Αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμπειρογνώμονες της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τις αρχές με περαιτέρω τεχνικές εργασίες, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με τις Αρχές και τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες. Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις Αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η αποστολή προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το σύνολο των οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «οι βασικοί χρονικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει». Έτσι, στόχος παραμένει να παρουσιαστεί το πακέτο μέτρων στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και η Ελλάδα να λάβει την έγκριση για την αποκαλούμενη «σούπερ δόση» από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Αθήνα, Τρόικα διαψεύδουν το Reuters
Την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσο και η Τρόικα, προχώρησαν σε ρητή και κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Το Reuters επικαλείτο για το δημοσίευμα αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση Ομπάμα εν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου».
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο σημειώνει πως η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας έχει να κάνει με το γεγονός πως αν η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά θεωρώντας πως θα απαιτηθεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως, να αυξήσει την πίεση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ ως δεύτερος λόγος προβάλλεται το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα καθώς δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο την εκλογή του Μιτ Ρόμνει.
Στο σημείο αυτό το Reuters «υπενθύμισε» ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν προγραμματίσει να συντάξουν και να κοινοποιήσουν την έκθεση με τα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου.
Αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε το σχετικό θέμα, πάντως τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Τρόικα το διέψευσαν. Το δημοσίευμα του Reuters διέψευσε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Οικονομικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο κ. Σάϊμον Ο’ Κόνορ, χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς ανυπόστατο».
Παρ’ όλ’ αυτά αργά το απόγευμα της Παρασκευής το Reuters επέμεινε για την ορθότητα του ρεπορτάζ, με τον αρχισυντάκτη του στις Βρυξέλλες να γράφει στον λογαριασμό του στο Τwitter την φράση του Ότο φον Μπίσμαρκ: «Ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευσθεί επίσημα».
Αλλά την ίδια στιγμή από την Αθήνα, ο Ματίας Μορς της Τρόικας, έλεγε στους δημοσιογράφους: «Ιt isn’t true» (Σ.Σ: Δεν είναι αλήθεια…)
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ