Διαγωνισμός «Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς» 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς» που διοργανώνει το Βασιλικό Αστεροσκοπείο της Βρετανίας. Πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξαν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους είναι φωτογραφίες από γαλαξίες και άστρα, εντυπωσιακές εικόνες του Ηλιου και της Σελήνης αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες εικόνες από τον νυκτερινό ουρανό και διάφορα φαινόμενα που είναι ορατά από τη επιφάνεια της Γης.


Ο μεγάλος νικητής
Καλύτερη φωτογραφία του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε μια φωτογραφία του «Γαλαξία της Δίνης» (whirlpool galaxy). Eίναι ένας σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων και είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες επειδή παρατηρείται εύκολα και είναι δημοφιλής στόχος για τους επαγγελματίες αστρονόμους που θέλουν να κατανοήσουν τη σπειροειδή μορφή και τις αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Αυστραλός Μάρτιν Πιου που ασχολείται με τον τομέα της αστροφωτογραφίας.

Το Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας
Από τις φωτογραφίες που δεν κέρδισαν βραβείο αλλά κέντρισαν την προσοχή των κριτών και των ΜΜΕ είναι μια φωτογραφία του βόρειου σέλαος στον ουρανό της Νορβηγίας που κατέγραψε ο φωτογράφος Αριλντ Χέιτμαν.
Αστρική Παγόπτωση
Ο ιάπωνας φωτογράφος Μασίρο Μιγιασάκα έστησε την κάμερά του κάτω από έναν παγωμένο καταρράκτη στο Ναγκάνο όπου είχαν διεξαχθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1998. Πάνω από τον παγωμένο καταρράκτη διακρίνονται οι αστερισμοί του Ωρίωνα, του Ταύρου καθώς και οι Πλειάδες. Η φωτογραφία που έχει τον τίτλο «Αστρική Παγόπτωση» κέρδισε το βραβείο της κατηγορίας «Γη και Διάστημα».
Ζουμ στη Σελήνη
O βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Κάμπελ χρησιμοποιώντας πολλές εικόνες της Σελήνης έφτιαξε ένα λεπτομερές πορτρέτο της όπου διακρίνονται καθαρά πολλές περιοχές του φυσικού μας δορυφόρου.
Το πέρασμα της Αφροδίτης
Το κοντινό πέρασμα της Αφροδίτης από τον Ηλιο (η μαύρη κουκίδα πάνω δεξιά) που αποτύπωσε στον φακό του ο Αυστραλός Πολ Χες κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Το Ηλιακό μας Σύστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed