Η Ρωσία κρατούσε μυστικό από τη δεκαετία του ‘70 το μεγαλύτερο κοίτασμα διαμαντιών
Μια φορά και έναν καιρό, πριν από 35,7 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της Ηώκαινου Περιόδου, ένας αστεροειδής με διάμετρο 5-8 χιλιομέτρων προσέκρουσε στη Γη – εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Ανατολική Σιβηρία. Δημιουργήθηκε ένας κρατήρας πλάτους 100 χιλιομέτρων, ο έβδομος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος κρατήρας από πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη. Συγκρατήστε το όνομά του: Ποπιγκάι Αστρομπλεμ. Η Μόσχα μόλις αποκάλυψε ένα μυστικό το οποίο γνώριζε από τη δεκαετία του 1970: κάτω από τον Ποπιγκάι κρύβονται διαμάντια «τρισεκατομμυρίων καρατίων», που θα μπορούσαν να κρατήσουν χορτάτη τη διεθνή αγορά διαμαντιών για τα επόμενα 30 χρόνια. Και σύντομα θα ξεκινήσει η αξιοποίησή τους.
Τα διαμάντια στον Ποπιγκάι δημιουργήθηκαν ακαριαία: ήταν τέτοιο το σοκ και η πίεση από την πρόσκρουση του μετεωρίτη που μέσα σε μια στιγμή σε ακτίνα 13,6 χιλιομέτρων από το «σημείο μηδέν» ο γραφίτης του εδάφους μετατράπηκε στους πολύτιμους λίθους. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-Τας, είναι «δύο φορές πιο σκληρά» από τα συνήθη διαμάντια, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για βιομηχανική και επιστημονική χρήση. «Η αξία των επονομαζόμενων “διαμαντιών πρόσκρουσης” αυξάνεται χάρη στα ασυνήθιστα τραχιά χαρακτηριστικά τους και στο μεγάλο τους μέγεθος», σημείωσε ο Νικολάι Ποκιλένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Μεταλλειολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ, που πήρε από το Κρεμλίνο το πράσινο φως για να κάνει την αποκάλυψη μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Τα κοιτάσματα υπερ-σκληρών διαμαντιών που περιλαμβάνουν οι βράχοι στη δομή του Ποπιγκάι είναι δεκαπλάσια από όλα τα γνωστά αποθέματα του κόσμου. Μιλάμε για τρισεκατομμύρια καράτια. Συγκριτικά, τα γνωστά σημερινά αποθέματα στο Γιακούτια [ένα ρωσικό ορυχείο] εκτιμώνται σε ένα δισεκατομμύριο καράτια».
Το μυστήριο που καλούνται να λύσουν οι μη παροικούντες το Κρεμλίνο είναι γιατί αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα μόλις τώρα, ενώ το γνώριζε από τη δεκαετία του 1970. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι την εποχή εκείνη απολάμβανε ήδη μεγάλα κέρδη σε αυτό που ήταν μια αυστηρά ελεγχόμενη αγορά. Μεγάλο ρόλο έπαιζε το κολοσσιαίο ορυχείο του Μίρνι στη Γιακουτία, περίπου 4.300 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Από τη δεκαετία του 1950 έως και το 2001, οπότε έκλεισε λόγω εξαντλούμενων αποθεμάτων και προβλημάτων ασφαλείας, απέδωσε διαμάντια αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ. Εως και το 2007 η παραγωγή διαμαντιών ανθούσε στη Ρωσία. Τη χρονιά εκείνη η «σοδειά», η οποία έφθασε σε αξία το 1 δισ. ευρώ, εξήχθη σε ποσοστό 98% στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στη Νοτιοανατολική Ασία και στις ΗΠΑ. Το 2009 όμως εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η παραγωγή μειώθηκε στα 270 εκατ. ευρώ.