Το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για την ύπαρξη λίστας στο ΣΔΟΕ με τριάντα -τρανταχτά- ονόματα πολιτικών, οι οποίοι ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, προκάλεσε την παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, αρμόδιου για οικονομικά θέματα.
Με έγγραφό του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διακριβώσει εάν όντως υπάρχει στα χέρια των αρμόδιων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ λίστα με 30 ονόματα πρώην υπουργών, βουλευτών και άλλων πολιτειακών παραγόντων (γενικοί γραμματείς, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και σύμβουλοι υπουργών) που φέρεται ότι κατέχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Οπως τόνιζαν, μάλιστα, δικαστικές πηγές, «κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο» και «όλοι πρόκειται» να ελεγχθούν ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά. Στην περίπτωση που η απάντηση των αρμοδίων του ΣΔΟΕ είναι καταφατική, ο κ. Παντελής ζητά από τους οικονομικούς εισαγγελείς να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση, να διαπιστώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα και να ερευνήσουν εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος, το οποίο να σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό κατά παντός υπευθύνου.
Στο έγγραφό του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο κ. Παντελής επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωση που περιλαμβάνονται στη λίστα ονόματα υπουργών τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη βεβαίωση του εγκλήματος, «όχι όμως εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», αφού προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» στη λίστα φέρεται ότι περιλαμβάνονται και ονόματα εν ενεργεία βουλευτών, που έχουν διατελέσει υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων. Από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οι πέντε είναι ή έχουν υπάρξει κορυφαίοι πολιτικοί, από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
Η λίστα των 30 προέκυψε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων, που έδειξε ότι η έρευνα γι’ αυτά τα πρόσωπα πρέπει να συνεχιστεί. Ετσι το ΣΔΟΕ ερευνά εξονυχιστικά τα περιουσιακά στοιχεία, τα δικά τους αλλά και των στενών τους συγγενικών προσώπων, και συγκεκριμένα καταθέσεις, μετοχές, συμμετοχές σε εταιρίες, αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταναλωτικές συνήθειες και αγορές – πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.
Για τη λίστα φέρεται ότι έχουν ενημερωθεί τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.