Ζητούνται διευκολύνσεις με αποπληρωμή των τόκων για τρία χρόνια
Πρόταση για τη ρύθμιση των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των δόσεων του ΤΕΜΠΜΕ και των δανείων για τις πυρόπληκτες περιοχές, κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο.
Με βάση την προσέγγιση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τα θέματα τραπεζικής χρηματοδότησης στον τουρισμό, ζητείται να εξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση, ώστε για τα επόμενα τρία χρόνια, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις δανείστριες τράπεζες μόνο τους τόκους των δανείων τους και να προβλεφθεί η έναρξη καταβολής των χρεολυτικών δόσεων (κεφάλαιο) για την περίοδο από την 1/1/2016.
Απαραίτητη κρίνεται η ανάλογη ρύθμιση των εκκρεμών δόσεων του ΤΕΜΠΜΕ, με την καταβολή των τόκων για μια τριετία και στη συνέχεια την καταβολή των χρεολυτικών δόσεων για την ολοσχερή εξόφληση του κεφαλαίου σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2016. Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη ρύθμισης των δανείων για τις πυρόπληκτες περιοχές και γενικά των δανείων στα οποία έχουν χορηγηθεί εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011, τα χορηγούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα προς τον τουρισμό ανέρχονται περίπου στο 6%. Ο τομέας εμφανίζει πολύ χαμηλή γενική ρευστότητα σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, καθώς από τα τελευταία στοιχεία για τις εξελίξεις της χρηματοπιστωτικής επέκτασης προς τον τουρισμό, προκύπτει ότι σημειώθηκε μια κατακόρυφη πτώση από 23,8% το 2007 σε 2,9% το 2011. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν ότι η χρηματοπιστωτική επέκταση προς τον τουριστικό τομέα δεν καλύπτει τις επενδυτικές ανάγκες που προκύπτουν από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά ούτε και τις ανάγκες του τομέα σε κεφάλαια κίνησης.
ΔΟΛ