Να «ξεζουμίσει» ακόμα περισσότερο τους μισθοσυντήρητους και ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους ΕΚΑΣ που είχαν υποστεί ως τώρα τις λιγότερες περικοπές -αλλά και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω της κρίσης- έχει βάλει στόχο τώρα η κυβέρνηση, για να καλύψει τα 11,5 δισ. που απαιτούν τις ορέξεις των δανειστών.
Η Τρόικα πιέζει πλέον ώστε τα 9,5 δισ. (από το πακέτο των 11,5 δισ.) να εξοικονομηθούν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αντί για 7 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ζητάει μείωση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, αλλά και στο ΕΚΑΣ. Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα, της τάξεως του 5%.
Από το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που έχει πια δρομολογηθεί, η κυβέρνηση επιδιώκει έτσι να εξοικονομήσει 8,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε ήδη είναι 9,5 δισ. ευρώ οι περικοπές που πρόκειται να επιβληθούν.
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα ξεκινούν, με βάση το σχέδιο αυτό, όχι από τα 1000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, ίσως και από τα 600 ευρώ μικτά. Επίσης, τίθεται θέμα περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ που θα πάει κοντά στα 400 ευρώ, ενώ επανέρχεται και το ενδεχόμενο περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.
Δεδομένο θεωρείται πια ότι στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, αλλά και η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για να εξετάσει τα πορίσματα της τρόικας.
Χθες ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας τόνισε ότι οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ θα γίνουν σε βάθος 4ετίας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πολυσυζητημένη επιμήκυνση. Παραδέχθηκε όμως πως η Ελλάδα θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια στο τούνελ της ύφεσης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 20% μέσα σε 5 χρόνια, απώλειες που θα φτάσουν στο 25% το 2014.
«Σαφάρι» ελέγχων και στο βάθος παράταση παραγραφής, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις ανέλεγκτες – Έλλειμμα 7% και ύφεση 6,4% προβλέπει για το 2012 το προσχέδιο του προϋπολογισμού- Ενδιαφέρον Μπόμπ Τράα για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο
«Σαφάρι» φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, ετοιμάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαυραγάνης για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία και να καλυφθεί ο στόχος των 1,9 δις. ευρώ από την φοροδιαφυγή.
Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια των ελέγχων διαπιστωθεί ότι η Εφορία δεν προλαβαίνει και με τον κίνδυνο ότι μεγάλος αριθμός αυτών των υποθέσεων θα παραμείνουν ανέλεγκτες τότε το υπουργείο Οικονομικών θα παρατείνει κατά ένα εξάμηνο το χρόνο παραγραφής τους. Δηλαδή έως 30 Ιουνίου του 2013.
Πρόκειται ουσιαστικά για την 6η συνεχόμενη παράταση παραγραφής αυτών των υποθέσεων που κανονικά θα έπρεπε να είχαν κλείσει από το 2006. Επί έξι ολόκληρα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται ακόμα όμηροι της γραφειοκρατίας και μένουν «ανοικτοί» για έλεγχο από την εφορία, αφού ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτές που εκκρεμούσαν προς έλεγχο και όσες προστέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Οι παρατάσεις αφορούν υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης – για τις οποίες προβλέπεται ούτως ή άλλως μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής.
Το οικονομικό επιτελείο θα κάνει ότι μπορεί τώρα για να τις ελέγξει, αφού το θέμα έχει απασχολήσει έντονα και την Τρόικα που δυσπιστεί όποτε ακούει πως «από εδώ και μπρος» θα ενταθούν οι έλεγχοι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Αυτά προβλέπει το σχέδιο που έχουν καταστρώσει στο υπουργείο Οικονομικών για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για τα οποία η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας έχει προβλέψει ότι θα υπολείπονται κατά 850 εκατ. με 1δις. ευρώ στο τέλος του έτους σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθείς στον προϋπολογισμό.
Η υστέρηση στα έσοδα επηρεάζει δυσμενώς και τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ. Επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που έχει ήδη μεταδώσει το «bankinhgnews» ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα αυτό θα κινηθεί στην περιοχή του 6,9% με 7% από 6,4% που εκτιμούσαν κυβέρνηση και Τρόικα με το προσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
«Εξω» έπεσαν οι δύο πλευρές και στις εκτιμήσεις για την ύφεση που φέτος θα ανέλθει στο 6,4% και στο -3% για το 2013. Προβλέψεις οι οποίες κατά τις πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Στο Γενικό Λογιστήριο «τρέχουν και δεν φτάνουν» με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει κατατεθεί στην Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Εκτός από τον προϋπολογισμό του 2013, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου έχουν επιφορτισθεί και με την παροχή διαφόρων στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη που ζητούν αδιαλείπτως τα τεχνικά κλιμάκια υπό την καθοδήγηση του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει ο Μπόμπ Τράα για τις αποχωρήσεις που θα γίνουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια στο Δημόσιο…