Η ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμα και στις «σκληρές» έναντι της Ελλάδας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βερολίνο, Χάγη, Ελσίνκι) είναι «ναι στην επιμήκυνση, αλλά χωρίς επιπλέον χρήματα». Για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν 5 επιλογές:
1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα ή/και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Το IIF έχει ζητήσει μείωση επιτοκίου, υπολογίζοντας ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έτσι μέχρι και 18,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Επιπλέον, η έκθεση των Κορλίρα και Μονογυιού δείχνει ότι μια μείωση του επιτοκίου από το 4% στο 3,5% θα έδινε «ανάσα» στο δημόσιο χρέος.
2. «Κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (Official Sector Involvement, OSI). Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να «κουρευτούν» οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι που έχουν συγκεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών (η αξία τους αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και τα 12 δισ. ευρώ, αντιστοίχως). Τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές περίπου 20% μικρότερες της ονομαστικής αξίας τους. Αρα, αν αποπληρωθούν στην τιμή κτήσης τους, αντί της ονομαστικής, η χώρα μας θα εξοικονομήσει περίπου 10,4 δισ. ευρώ. Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως διαφωνεί με τη λύση αυτή.
3. Μετακύλιση της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ έως το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συζήτησε το θέμα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Τρίτη, στη Φρανκφούρτη. Η φόρμουλα αυτή προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί να αναβάλει η χώρα μας την πληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ευρωτράπεζα μέχρι το 2020. Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν μέχρι το 2016.
4. Έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, κατόπιν έγκρισης της Τρόικας. Στα τέλη Αυγούστου το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, «η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ και αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος».
5. Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κατά το ισπανικό μοντέλο. Πρόκειται για τη σημαντικότερη παρέμβαση που όχι μόνο θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης, αλλά θα διασφάλιζε και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο θα περιοριζόταν δραστικά μέχρι και κατά 25% του ΑΕΠ. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM θεωρείται ευκολότερο να ισχύσει για τη δεύτερη δόση προς τις τράπεζες, ύψους 25 δισ. ευρώ, η οποία δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί.
Τύπος της Κυριακής