Υπό την πίεση της Τρόικας και των εταίρων
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα αλλά και μεταξύ των τριώνπολιτικών αρχηγών για να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 11,5 δις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ έθεσε σαν όριο για να ληφθούν οι αποφάσεις σε συνεννόηση με την Τρόικα το επόμενο δεκαήμερο ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις θα πρέπει να υπάρξει θετική έκθεση.
Σε αυτό πλαίσιο οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα ενώ την επόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Μάριο Μόντι.
Στην συζήτηση για να κλείσει το πακέτο είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αν θα αυξηθούν κατά ένα ή δύο χρόνια. Επίσης το όριο από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές των συντάξεων που φαίνεται να είναι από τα 600 ευρώ ενώ προς το παρόν απομακρύνονται οι απολύσεις από το δημόσιο τομέα και αντικαθίστανται από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως έλεγε ότι η συμφωνία με την Τρόικα για το πακέτο έχει ήδη κλείσει αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μένει είναι το επικοινωνιακό αμπαλάρισμα.
Καθώς το πακέτο θα είναι εξαιρετικά σκληρό ο κ. Σαμαράς ανοίγει ως αντιστάθμισμα για την ελληνική κοινωνία την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής και πηγαίνει στην Ρώμη για να συναντηθεί με τον κ. Μόντι. Θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο θα συμφωνήσουν στην παραμομή της Ελλάδας στο ευρώ και στην επιμήκυνση αλλά και γενικότερα στην ενεργοποίηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και στην τόνωση της ανάπτυξης.
Βεβαίως ακόμη και με την επιμήκυνση οι περικοπές και τα εισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν από την πρώτη διετία η παράταση θα είναι προκειμένου να καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο οι αστοχίες από την προβλεπόμενη ύφεση.
Μετά την δραματοποίηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα σε κάθε περίπτωση το πακέτο θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα έλθει στην Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα κατατεθεί ως ενιαίο σχέδιο σε ένα άρθρο προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές. Ανοικτό είναι αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος που θα δημιουργήσει την εντύπωση της σπουδής να κλείσει η εκκρεμότητα ή αν θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ένα τόσο σημαντικό σχέδιο.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι στις 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο επίσημο Eurogroup με το πακέτο των μέτρων ψηφισμένο. Ακόμη κι έτσι όμως η απόφαση για την δόση του δανείου μετατίθεται για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και η εκταμίευσή της για τις αρχές Νοεμβρίου πάντα υπό τον όρο ότι η έκθεση της Τρόικας που θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τότε θα είναι θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στην Σύνοδο Κορυφής πάντως ο κ. Σαμαράς θα θέσει επισήμως το αίτημα για την επιμήκυνση του προγράμματος ενώ θα ζητήσει όπως έκανε και με τον κ. Ντράγκι να δίνει η ΕΚΤ τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην τιμή που τα αγοράζει και να παραιτηθεί από τα κέρδη που βγάζει από την χρεωμένη χώρα μας.
Εσωκομματικές αντιδράσεις
Ήδη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό των κομμάτων τους το πακέτο των μέτρων.
Στη ΝΔ είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις βουλευτών και ουσιαστικά έχει από τώρα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε μία επίδειξη πυγμής ο κ. Σαμαράς έδειξε την πόρτα της εξόδου την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα κ. Νίκο Κιουτσούκη ο οποίος με τους συνδικαλιστές του επέμεινε να του θυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση.
Ακόμη κι έτσι όμως είναι αυξημένη η πιθανότητα να υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων.
Διαρροές όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και στην ΔΗΜΑΡ ενώ δεν αποκλείονται και στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν όμως ότι το πακέτο θα έχει ικανή πλειοψηφία έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η πολιτική του νομιμοποίηση.