Τα πρακτικά της επτάωρης κλειστής συνεδρίασης στα γραφεία του κόμματος…

Θύελλα στη ΝΔ για τα μέτρα

Το ηθικό ήταν χαμηλό. Η οργή ορισμένων περίσσευε. Άλλοι αναζητούσαν πειστικά επιχειρήματα για να στηρίξουν το νέο επώδυνο πακέτο των μέτρων. Κάποιοι άλλοι μετέφεραν το θυμό της κομματικής βάσης και άλλοι μίλησαν για την ανακολουθία της ηγεσίας της Ν.Δ. σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και το πώς πορεύεται σήμερα.

Την ώρα που στο πρωθυπουργικό γραφείο, γινόταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρκετοί βουλευτές επέκριναν με έντονο ύφος τα νέα μέτρα, δείχνοντας και τις διαθέσεις τους για την ώρα της ψηφοφορίας.

Επί επτά περίπου ώρες, από τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, έως και αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, στα γραφεία της Ν.Δ. επί της Λεωφόρου Συγγρού, σε συγκέντρωση –ενημέρωση για τα μέτρα που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», αρκετοί από τους περίπου 100 βουλευτές του κόμματος που παρέστησαν, έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και έδειξε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με τους βουλευτές του, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και την τελική τους στάση την ώρα της ψηφοφορίας.

Σε πολλούς η συνεδρίαση, που συγκάλεσαν ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Εμμ.Κεφαλογιάννης και ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Αθ. Μπούρας, θύμιζε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν περίπου 30 βουλευτές είχαν εκφραστεί αρνητικά, ενώπιον του Πρωθυπουργού, και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, για το μνημόνιο ΙΙ και επέκριναν την επιλογή της ηγεσίας να το στηρίξει.

Η καλή μέρα φάνηκε από την αρχή. Πριν αρχίσει το «φροντιστήριο» ή «πολιτικό μασάζ» κατ’ άλλους, από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, τους κκ. Κ. Χατζηδάκη και Ι. Βρούτση, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, επικράτησε ένταση, καθώς μέλη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα είχαν συγκεντρωθεί εκφράζοντας έντονα τη δυσφορία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις κατά την προσέλευση των υπουργών.

Οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. μοίραζαν φυλλάδια και καλούσαν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα, αποδοκίμασαν έντονα, κυρίως την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, με τη φράση «τι ήρθατε να κάνετε εδώ, εσείς ψηφίσατε τα μνημόνια». Μόλις ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να προστατεύσει την κυρία Μπακογιάννη, του επιτέθηκαν φραστικά οι συνδικαλιστές με τη φράση: «Πάρε το μνημόνιο και φύγε από΄δω».

«Προσέξτε τι θα κάνετε», «Εμείς σας ψηφίζουμε μη το ξεχνάτε», «Τι πάτε να κάνετε;» ήταν μερικές από τις φράσεις που υποδέχθηκαν τους υπουργούς οι συνδικαλιστές, ενώ ένταση υπήρξε κατά την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα που λογομάχησε με τους παριστάμενους.

«Εμείς σε ψηφίσαμε και θα μας ακούσεις» του είπαν για να αντιδράσει ο κ. Τζαβάρας, ακολούθησαν ορισμένα…«γαλλικά», ενώ πετάχτηκε και ένα ποτήρι νερό.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση που μύριζε…μπαρούτι, φρόντισαν δυο έμπειροι βουλευτές με πολυετή παρουσία, οι κκ. Ν. Κακλαμάνης και Γ. Βλάχος να θέσουν θέμα άμεσης σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για να ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, οι κκ. Χατζηδάκης, Σταϊκούρας και Βρούτσης, ενημέρωσαν εκτενώς τους βουλευτές – παρόντες και αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί που δεν γνωρίζουν και αυτοί λεπτομέρειες του πακέτου – για την οικονομική κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θέλοντας να προλάβουν αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Παρά την προσπάθεια που κατεβλήθη τα όσα ακούστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Ν.Δ. έδειξε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και η ηγεσία του κόμματος, φαίνεται ότι δεν είχε πλήρη εικόνα και πάλι της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό.

«Ήμασταν Σοβιέτ…»

Κατά την ενημέρωση ακούστηκαν και αλήθειες, αλλά και φράσεις που θα προκαλέσουν εντάσεις και θα δώσουν λαβή για σχόλια. Ποικίλα, κυρίως αρνητικά σχόλια άκουσε ο κ.  Βρούτσης που τόνισε κάποια στιγμή ότι η Ελλάδα δεν ήταν ελεύθερη αγορά, λειτουργούσε περίπου ως Σοβιέτ και με το δεύτερο μνημόνιο απελευθερώθηκε η αγορά. Κατανοώντας, λίγο αργότερα τις επιπτώσεις των όσων είπε, και αφού είχε αρχίσει να κυκλοφορεί, επιχείρησε συνομιλώντας με δημοσιογράφους, βγαίνοντας από την αίθουσα, να εξηγήσει. Στη συνέχεια είπε πως εννοούσε ότι η ελληνική οικονομία είχε σοβιετικά χαρακτηριστικά και με τις νέες ρυθμίσεις που προέκυψαν από το μνημόνιο ΙΙ, άλλαξαν καταστάσεις.

Ο κ. Βρούτσης, όμως άνοιξε και άλλο θέμα και αφού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός, μίλησε για το περίφημο e-mail της τρόικα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ανέφερε πως ετέθησαν ζητήματα και άνοιξε η συζήτηση. «Δεν κλείνουμε τα μάτια» είπε χαρακτηριστικά, αλλά μετά το διέψευσε και αυτό, λέγοντας ότι δεν συζητάω καθόλου και αυτά είναι θέματα που θα τα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Πολλοί βουλευτές όμως δεν πείστηκαν και τον επέκριναν με πρώτο τον κ. Κακλαμάνη.

Άγνωστο πόσο θα κοπούν μισθοί και συντάξεις

Αίσθηση προκάλεσε και ο κ. Σταϊκούρας όταν είπε πως βρέθηκε τρύπα, ένα δισ. ευρώ στον ΕΟΠΠΥ που ήταν άγνωστη και προέρχεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν είχαν ποτέ καταγραφεί, ενώ σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις είπε με ειλικρίνεια πως δεν γνωρίζει ακόμα πόσο θα κοπούν. Για τα ειδικά μισθολόγια και την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πέρα και πάνω, όπως είπε από τα 11,5 δισ. ευρώ.

«Να μη διαλυθούμε»

Την υπεράσπιση των μέτρων ζήτησε ο κ. Χατζηδάκης που είπε ότι το διακύβευμα είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα για να μη διαλυθεί. «Είναι καυτή πατάτα και πικρό ποτήρι, αλλά θα κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα κερδίσει τη μάχη. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας όμως πως η όποια συμφωνία πρέπει να έχει τη συμφωνία της τρόικα.

Τα πρακτικά της κλειστής συνεδρίασης

Πολλοί βουλευτές δυσπιστούν έναντι της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης και του κόμματός τους και κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και είναι ενδεικτικές οι ακόλουθες  τοποθετήσεις μερικών βουλευτών που αναδεικνύουν και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ν. Κακλαμάνης: Ο πρώην υπουργός ήταν πολύ επιθετικός και επέκρινε με σφοδρότητα τον κ. Βρούτση για το e-mail της τρόικα. «Άκουσα με στεναχώρια ότι συζητάτε το απαράδεκτο e-mail. Άρα κύριε υπουργέ συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται» είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ άφησε και αιχμές στο οικονομικό επιτελείο, όταν ανέφερε: «Περίμενα να μας πείτε ποια είναι τα 5,5 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεστε και ποια τα 6,5 που συμφωνήσατε». Στη συνέχεια έθεσε θέμα αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και είπε στο τέλος: «Φεύγω περισσότερο ανήσυχος».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είχαμε τάξει πολλά απ’ ότι φαίνεται προεκλογικά» είπε και ζήτησε να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς και τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών  των ενστόλων.

Δ. Κυριαζίδης: «Πρέπει να ψηφίσουμε» είπε ο άλλοτε συνδικαλιστής των αστυνομικών και νυν βουλευτής Δράμας που μίλησε για την ανάγκη να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση. Αν και είπε πως δεν μπορούμε να δίνουμε…βορά στη Χρυσή Αυγή τις οικογένειες των αστυνομικών, σημείωσε ότι δεν μπορεί να εργάζεται κάποιος στην αστυνομία με 500 ευρώ μισθό.

Π. Σιούφας: Επιθετικός έναντι του κ. Βρούτση ήταν ο βουλευτής Καρδίτσας, λέγοντας: «Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Πρέπει να είστε άτεγκτος». Παράλληλα άσκησε κριτική στον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, τονίζοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους πρυτάνεις.

Ηλ. Βλαχογιάννης: Έθεσε ζήτημα να στηριχθεί η αστυνομία, μιλώντας για ηθικό χρέος να μην υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των αστυνομικών.

Ασημίνα Σκόνδρα: «Κάνουμε το μαύρο-άσπρο» είπε με ειλικρίνεια η νεοεκλεγείσα βουλευτής Καρδίτσας και σημείωσε: «Άλλα λέγαμε και άλλα κάνουμε».

Κ. Κοντογεώργος: «Υπάρχει ελπίδα» διερωτήθηκε ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ευρυτανίας και είπε με περισσή ειλικρίνεια: «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε». Επίσης έθεσε το θέμα της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Σαμαρά για την εξεταστική για το μνημόνιο, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Γ. Στύλιος: Ο βουλευτής Αρτας ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση ηθικό στους βουλευτές με τη φράση: «Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό».

Ανδρ. Κουτσούμπας: «Είμαστε αναλώσιμοι και ανακυκλώσιμα υλικά» είπε ο βουλευτής Βοιωτίας.

Ιορδ. Τζαμτζής: Διεκδικώ την αξιοπρέπεια τόνισε ο βουλευτής Πέλλας και απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα του είπε: «Τελικά θα μας πεις ρε Χρήστο πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες». Έθεσε θέμα για τις κλειστές πόρτες των υπουργών με τη φράση…«θ’ αρχίσω να βρίζω σε λίγο».

Θ. Σολδάτος: Ο βουλευτής Λευκάδος σημείωσε ότι για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

Ν. Σταυρογιάννης: Ο βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε το θέμα της κοινωνικής στήριξης για τα μέτρα και μίλησε για δικαιοσύνη.

Ραβανός Αρης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed