Η διακομματική σύσκεψη έθεσε τέσσερα κριτήρια για τη χορήγηση του βοηθήματος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρία νομοσχέδια που φέρνουν αλλαγές στη φορολογία προσώπων και ακινήτων
Με τέσσερα αυστηρά κριτήρια θα δίνεται το επίδομα θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα κοστίσει συνολικά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το κονδύλι – που είναι μικρό σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα παραπάνω έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ του Δημοσίου από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – δεν έχει ακόμα βρεθεί και αναζητείται…
Σημειώνεται ότι τον φετινό χειμώνα θα διαμορφωθούν τιμές-φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Οι τιμές θα αγγίξουν τα 1.400 ευρώ το χιλιόλιτρο από 1.000 ευρώ που διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο την περσινή χειμερινή περίοδο – αύξηση 40%.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συμμετείχαν από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για φορολογικά θέματα Ανδρέας Μακρυπίδης και ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε ότι τα τέσσερα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα είναι η γεωγραφική περιοχή, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των τέκνων που προστατεύει ο δικαιούχος του επιδόματος (τρίτεκνος, πολύτεκνος κ.λπ.) και η επιφάνεια της κατοικίας.
Τα κριτήρια θα λειτουργούν συνδυαστικά, δηλαδή θα πρέπει κάποιος για να λάβει το επίδομα να εμπίπτει και στις τέσσερις κατηγορίες.
Επίσης, αποφασίστηκε η καταβολή του επιδόματος να γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα μέσα Οκτωβρίου και η επόμενη στα μέσα της χειμερινής σεζόν, ενώ ανοικτά παραμένουν σοβαρά ζητήματα όπως είναι το τελικό κονδύλι που θα αφορά το επίδομα θέρμανσης και τα όρια των τεσσάρων κριτηρίων για να ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επόμενη Τετάρτη θα επαναληφθεί η σύσκεψη για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν πυρετωδώς τρία φορολογικά νομοσχέδια που θα θεσπίζουν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, το νέο καθεστώς των αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και τις αλλαγές στις ποινές της Εφορίας.
Προχθές πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να ληφθούν οι αποφάσεις για την οριστικοποίηση των διατάξεων των παραπάνω νομοσχεδίων.
Το πρώτο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστεί άμεσα, θα περιλαμβάνει διατάξεις για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την επιβολή μικρότερων προστίμων για απλές φορολογικές παραβάσεις προκειμένου να εισπράττονται και όχι απλώς να βεβαιώνονται και διατάξεις για την εφαρμογή της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Πολύ σημαντικό νομοσχέδιο θα είναι το δεύτερο κατά σειρά που θα ακολουθήσει και θα αφορά τη φορολογία των ακινήτων με κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και μία σειρά άλλων φόρων και την αντικατάστασή τους από έναν ενιαία φόρο για όλους.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης τόσο των εντός όσο και των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων και το να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δομημένων και αδόμητων ακινήτων.
Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φορολογούν τα αγροτεμάχια των αγροτών, ενώ εξετάζεται είτε να υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας είτε να εφαρμοστεί ένα αφορολόγητο ώστε να μην επιβαρυνθούν εκείνοι που διαθέτουν μικρή σε αξία ακίνητη περιουσία. Και για αυτό το νομοσχέδιο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, αφού θα πρέπει να δει η κυβέρνηση αν η τρόικα θα δεχθεί τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προβλέπεται στο δεύτερο Μνημόνιο ή αν είναι εφικτό να γίνει επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Το τρίτο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδήματος 8.500.000 φορολογουμένων αλλά και χιλιάδων επιχειρήσεων.
Ενα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς με αποδείξεις, που δεν έχει σημαντικά φοροεισπρακτικά αποτελέσματα, και να γίνει ριζική τομή στο φορολογικό σύστημα, με τους πολίτες να εμφανίζουν όλες τις δαπάνες τους στη φορολογική τους δήλωση και να φορολογούνται επί των καθαρών τους εισοδημάτων. Δηλαδή να αφαιρούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με αποδείξεις. Από τις αποδείξεις θα εξαιρούνται αυτές που αφορούν δαπάνες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύδρευση, αποχέτευση, μεταφορές κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο του καθενός το αφορολόγητο θα ταυτίζεται με το ύψος των αποδείξεων που έχει συγκεντρώσει.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ευελπιστούν στην Καραγεώργη της Σερβίας να είναι σταθερό για τουλάχιστον μία πενταετία ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα ξένους επενδυτές και τα νοικοκυριά να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα πληρώσουν και να μην βρίσκονται συνεχώς προ εκπλήξεων.