Στην άμεση διόρθωση μιας συνταγματικής στρέβλωσης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, αλλάζοντας το νόμο Καστανίδη, που έθεσε υπό την «επιτροπεία» της νομοθετικής τη δικαστική εξουσία.
Ο λόγος για τη διάταξη που ορίζει ότι οι προς επιλογήν ανώτατοι δικαστές από το Υπουργικό Συμβούλιο προηγουμένως θα πρέπει να περάσουν για διατύπωση γνώμης από τη Βουλή και ειδικότερα από το Οργανο της Διάσκεψης των Προέδρων της.
Ο νόμος 3841/2010 είχε καταγγελθεί όταν ψηφιζόταν τον Μάιο του 2010, όχι μόνο από τη Ν.Δ. και τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τις Δικαστικές Ενώσεις και φορείς του νομικού κόσμου, καθώς -όπως υποστήριζαν- ουσιαστικά θέτει την υπό κρίση ιεραρχία των δικαστών κάτω από τον άμεσο «έλεγχο» της Βουλής, εμβολίζοντας έτσι ευθέως τη συνταγματική αυτοτέλεια της δικαστικής εξουσίας.
Οι βουλευτές της Ν.Δ., συνεπικουρούμενοι τότε και από την Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ., είχαν υψώσει τους τόνους, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο ως «καραμπινάτα» αντισυνταγματικό, κάτι όμως που απέρριψε με στόμφο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και βασισμένος στην ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος τότε κόμματος προσποιούνταν ότι δεν αντιλαμβάνονταν πως αυτή η «υποχρεωτική» ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων έβαλλε ευθέως εναντίον της ανεξαρτησίας του δικαστή, αφού για την προαγωγή του τον ωθούσαν να «περάσει» και να «επιβιώσει» μέσα από μια «σκοτεινή» διαδρομή κομματικών συμπληγάδων και ισορροπιών.
Δεν ήταν όμως μόνο οι πολιτικές «ενστάσεις» που είχαν καταγραφεί τότε. Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του ίδιου του νομικού κόσμου. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η αναφορά του νυν αναπληρωτή υφυπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος σε ομιλία του ως πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε απορρίψει πολύ προσεκτικά το νόμο αυτό, λέγοντας ότι δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό εκτός από την ικανοποίηση επικοινωνιακών αναγκών…
Τώρα που αποτελεί κοινή πεποίθηση η διαπίστωση του Χ. Αθανασίου ότι αυτή η διάταξη είναι ανώφελη και μόνο αρνητικό συμβολισμό εκπέμπει, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί άμεσα ο ν. 3841/10 και να επανέλθει το παλαιό καθεστώς, όπου η επιλογή των ανώτατων δικαστών θα γίνεται βάσει λίστας που θα αποστέλλεται από τα Οργανα της Δικαιοσύνης προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μέχρι τότε, όμως, οι επόμενες κρίσεις θα γίνουν αναγκαστικά με το νόμο Καστανίδη, καθώς οι προθεσμίες έχουν πλησιάσει και η διαδικασία έχει ξεκινήσει, με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί ώστε να περάσουν από ακρόαση οι έξι υποψήφιοι που είναι προς προαγωγή.
Ενδεικτική της κοινοβουλευτικής «αμηχανίας» που επικρατεί μπροστά σε αυτά που ορίζει ο νόμος 3841/10 είναι ότι οι περισσότεροι μετέχοντες στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής δηλώνουν ότι στην επίμαχη συνεδρίαση ακρόασης θα τηρήσουν ουδέτερη στάση, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως δική τους εμπλοκή στην επιλογή της ιεραρχίας της δικαστικής εξουσίας…
Γιάννης Απέργης στον Τύπο της Κυριακής