Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αφορούν στους ένστολους, στους δικαστικούς, στους πανεπιστημιακούς, στους διπλωμάτες, στους γιατρούς του ΕΣΥ, στους ανώτατους κληρικούς. Σύμφωνα με τη πρόβλεψη του μνημονίου, αυτές οι κατηγορίες δημόσιων λειτουργών θα πρέπει να υποστούν μείωση αποδοχών κατά 12% μεσοσταθμικά από την 1η Ιουλίου. Για να μη συμβεί αυτό απαιτούνται ισοδύναμα μέτρα 205 εκατ. ευρώ για φέτος και 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2013 και μετά, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις μειώσεις των αποδοχών τους.
Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ζητούν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, κάνοντας λόγο για εξαθλίωση τους, ενώ και οι δικαστικοί προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
“Προτείνουμε στον κ. Στουρνάρα να πάει σε μια κλήση για ένοπλη ληστεία με την ομάδα ΔΙΑΣ, σε μια άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας με αμφίβιους καταδρομείς, σε μια αναχαίτιση με F16. Έπειτα από μια τέτοια εμπειρία ίσως σκεφθεί διαφορετικά το ζήτημα των μειώσεων στα μισθολόγια των ενστόλων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει: “Η εργασία, η ζωή με αξιοπρέπεια που διεκδικούν είναι σε αντίθεση με το ρόλο του πραιτωριανού που κατά κύριο λόγο τους επιφυλάσσουν σαν στήριγμα σε ένα σύστημα που υποβαθμίζει σταθερά τη ζωή του λαού για να ευημερούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, για να κυριαρχεί με το ‘νόμο’ και την καταστολή, η αδικία και η εκμετάλλευση”.
Αντιθέτως, μετά από τη εξεύρεση της Σολομώντειας λύσης στο πρόβλημα της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, χωρίς να ενεργοποιηθεί νέο σχέδιο εφεδρείας, φαίνεται ότι αίρονται οι επιφυλάξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, απομακρύνονται τα σύννεφα πάνω από το κυβερνητικό συνασπισμό και λύνονται τα χέρια του Γ. Στουρνάρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο “Βήμα fm”: “Με τη μέθοδο της εφεδρείας έχω την αίσθηση ότι και η τρόικα δεν ήταν τόσο σύμφωνη. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ελάφρυνσης του Δημοσίου, νομίζω ότι μέσα από αυτή την επιλογή μπορεί να προωθηθεί και βεβαίως σε ένα βάθος χρόνου αφού ακολουθηθεί και το μοντέλο 1 προς 10 των προσλήψεων έως το 2015 μπορεί να έχει υλοποιηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας”.
Ωστόσο το τελικό λόγο, στο σχέδιο της διαθεσιμότητας, που θα αφορά κυρίως όσους αξιολογηθούν αρνητικά στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου αλλά κι όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι δεν θα εξετάσουν μόνο εάν η εφαρμογή του οδηγεί στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά πολύ περισσότερο εάν το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της σχετικής διαδικασίας εξόδου περίπου 30.000 υπαλλήλων.
Μegatv