Δοκιμάζοντας τα όρια της διπλωματίας…

Αφού πρώτα, με τη δημοσιοποίηση των απορρήτων τηλεγραφημάτων, ο ιδρυτής του Wikileaks αποκάλυψε τα μυστικά της διπλωματίας, τώρα δοκιμάζει τα όρια της. Η επιλογή του Τζούλιαν Ασάνζ τον περασμένο Ιούνιο να καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και να ζητήσει άσυλο, αλλά και η απόφαση της χώρας να του το χορηγήσει αποτελούν το νέο κεφάλαιο στην περιπετειώδη ζωή ενός ανθρώπου, που οι υποστηρικτές του θεωρούν Μεσσία της διαφάνειας και οι επικριτές του επικίνδυνο τρομοκράτη.

Αυτή την περίοδο ο Ασάνζ κοιμάται σε ένα φουσκωτό στρώμα σε ένα μικρό δωμάτιο της πρεσβείας που έχει μετατραπεί σε κρεβατοκάμαρα. Την  Πέμπτη 16 Αυγούστου, παρακολούθησε μέσω ζωντανής σύνδεσης τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Παντίνιο, να αναγγέλλει ότι του χορηγούν τελικά πολιτικό άσυλο. Είχαν προηγηθεί βρετανικές απειλές για εισβολή στην πρεσβεία και βίαιη προσαγωγή του Ασάνζ στις βρετανικές αρχές προκειμένου να τον εκδώσουν στη Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σε δύο υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, χωρίς όμως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το άσυλο από τον Ισημερινό είναι για τον Ασάνζ μια σημαντική αλλά και μια Πύρρειος νίκη. Το σκεπτικό με το οποίο η μικρή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής του χορήγησε τελικά άσυλο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα : ο Ασάνζ αντιμετωπίζει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας το ενδεχόμενο πολιτικής δίωξης, ακόμα και έκδοσης στις ΗΠΑ, όπου δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι.

Η έκδοση στις ΗΠΑ είναι μια προοπτική την οποία ο Ασάνζ προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο και λίγοι θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν γι αυτό. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής σε εύρος δικαστική έρευνα, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση εναντίον του WikiLeaks και του ιδρυτή του. Οι συνθήκες κράτησης και η πορεία της δίκης του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που φέρεται να είναι υπεύθυνος για τη διαρροή των διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων, σίγουρα κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τον Ασάνζ. Σε περίπτωση που βρεθεί στα χέρια των αμερικανών γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να μη δικαστεί με τις κατηγορίες της κατασκοπίας είναι ελάχιστες και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε μια αμερικανική φυλακή.

Όμως και στην πρεσβεία του Ισημερινού τα πράγματα απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίζονται απλά. Είναι αβέβαιο με ποιον τρόπο ο Ασάνζ θα καταφέρει να φύγει από εκεί και να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει στον Ισημερινό. Οι βρετανοί αρνούνται να του παράσχουν ασφαλή έξοδο από τη χώρα και απειλούν ακόμα και να αφαιρέσουν το καθεστώς διπλωματικού ασύλου από την πρεσβεία και να συλλάβουν τον Ασάνζ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Από την πλευρά τους οι αρχές του Ισημερινού αναφέρουν ότι θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αναγκάσουν τους βρετανούς να επιτρέψουν στον Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

Προς το παρόν ένας άλλος νικητής είναι και ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορία που κατάφερε με την χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ να βάλει τη χώρα του στον χάρτη των χωρών που αψηφούν τις ΗΠΑ και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και η Κούβα. Παρά τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων στον Ισημερινό, ο Κορία κατάφερε να εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως υπέρμαχος της διαφάνειας και της ελευθερίας του Τύπου.

Το βέβαιο είναι ότι το διπλωματικό θρίλερ που εκτυλίσσεται με επίκεντρο τον Ασάνζ είναι για γερά νεύρα και απέχουμε πολύ από το τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed