Σε κυβερνητικό επίπεδο παρά τα «αγκάθια» στις σχέσεις των τριών πολιτικών αρχηγών παραμένουν και τις διαφωνίες επί συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο Α. Σαμαράς απέσπασε τη στήριξη των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να επιδειχθεί ενιαίο μέτωπο εν όψει των συναντήσεών του με τους ξένους ηγέτες.

Στο εσωτερικό όμως των κομμάτων θεωρούν ότι η κρισιμότερη φάση για την συνοχή της κυβέρνησης θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει από τη συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας μέσα στον Σεπτέμβριο, ως τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Οκτώβριο, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Στη ΝΔ, καταρχήν, επικρατεί προβληματισμός μετά τις πληροφορίες που θέλουν βουλευτές του κόμματος να σκέφτονται να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Οι δηλώσεις του Κώστα Γκιουλέκα την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνουν μια μικρή έστω τάση που ενδέχεται να διαμορφωθεί, καθώς υπάρχουν στελέχη που θεωρούν τα μέτρα ιδιαίτερα σκληρά και διαφωνούν με την περαιτέρω μείωση, για παράδειγμα, των συντάξεων.

Άγνωστο είναι αν ο πρωθυπουργός θα θέσει τελικά θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς ίσως αυτό να εξαρτηθεί και από το πώς θα κινηθούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος με συνεχείς παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. για την αναγκαιότητα της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σφοδρό πρεσάρισμα σε βουλευτές

Στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν πως σε ορισμένους βουλευτές θα υπάρξει σφοδρό πρεσάρισμα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε μια προσπάθεια εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος του Πάνου Καμμένου, τον Οκτώβριο, να εμφανιστούν μία-δύο διαρροές από το χώρο της Ν.Δ. Ήδη, μάλιστα, θεωρούν πως ο Νίκος Νικολόπουλος βρίσκεται καθ’ οδόν.

Πάντως, το θέμα της κομματικής συνοχής στη Βουλή θα απασχολήσει, αν δεν έχει ήδη απασχολήσει, τους πολιτικούς αρχηγούς και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε μελλοντική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συζητήσει και συμφωνήσει στο ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν και ενδεχόμενες απώλειες στην κρίσιμη ψηφοφορία, η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιοριστεί στην παρουσίαση και υπεράσπιση του πακέτου των μέτρων αλλά να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, με παραμέτρους την ενίσχυση της αγοράς, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη, με προϋπόθεση τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου έλεγε ότι «ο Βαγγέλης δεν εστιάζει πλέον στα μέτρα αλλά στην ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα» χωρίς πάντως να παραγνωρίζει ότι η ψήφιση των μέτρων θα αποτελέσει μία κρίσιμη δοκιμασία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον πρόεδρό της.

«Αν πάμε στη Βουλή μόνο με τα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα χωρίς αμφιβολία, τότε δεν θα πείσουμε κανέναν», λέει ορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που προβλέπει ότι οι όποιοι κραδασμοί θα αφορούν οριζόντιες πολιτικές. «Ακόμα δεν έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες, αλλά ο Σαμαράς σε συνεννόηση με Βενιζέλο και Κουβέλη θα προτείνει και ισοδύναμα και εναλλακτικές σχεδόν σε κάθε δύσκολο μέτρο», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Στα δύο η ΔΗΜΑΡ

Στη Δημοκρατική Αριστερά, εξάλλου, ήδη έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος κατά των μέτρων, με βουλευτές του κόμματος να κάνουν ανοιχτά λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν διατηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν αποφασιστεί αρχικά.

Πριν καν «κλειδώσουν» και ανακοινωθούν όλα τα μέτρα, στη ΔΗΜ.ΑΡ. αναπτύσσονται δύο τάσεις: εκείνοι που στηρίζουν την απόφαση του Φώτη Κουβέλη για συμμετοχή και πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και εκείνοι που αντιδρούν και θέτουν «κόκκινες γραμμές».
Η πρώτη εσωκομματική τάση απαρτίζεται από στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως η «απόφαση ευθύνης», όπως τη χαρακτηρίζουν, είναι «δρόμος δίχως γυρισμό» και σημειώνουν με νόημα στους συνομιλητές τους ότι «αν αποτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή». Μεταξύ αυτών των στελεχών συμπεριλαμβάνονται οι παλιοί «εκσυγχρονιστές» της ομάδας του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» (Γιάννης Μεϊμάρογλου, Στέφανος Μανίκας, Νίκος Μπίστης), αλλά και συνοδοιπόροι του Φώτη Κουβέλη από την πάλαι ποτέ «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΝ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Τα εν λόγω στελέχη κάνουν λόγο για «μονόδρομο», όταν αναφέρονται στη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ πολλά εξ αυτών ζητούν και μεγαλύτερη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, τουλάχιστον δύο βουλευτές, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν το πρώτο Μνημόνιο, θέτουν ήδη «κόκκινες γραμμές» και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή. Ο λόγος για τους Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, οι οποίοι, την εβδομάδα που πέρασε, φρόντισαν να στείλουν ποικίλα μηνύματα στην ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη εκτιμούν ότι τελικά η ΔΗΜ.ΑΡ. θα περάσει τον κάβο των δύσκολων μέτρων, χωρίς εσωκομματική κρίση και κοινοβουλευτικές απώλειες, αν και για πολλούς ο Οδυσσέας Βουδούρης έχει ήδη βάλει πλώρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τύπος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.