Δίπλα στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του μαστόδοντα mammut borsoni στον κόσμο, ένας νεογιλός, ο μικρότερος στον πλανήτη, βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών.

Το μικροσκοπικό απολίθωμα, που είχε παραδώσει στους ερευνητές ο κ. Θωμάς Τζημόπουλος πριν από τρία χρόνια, ταυτίστηκε πρόσφατα από τον επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Μηλιάς Ντικ Μολ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, φέρνοντας νέα στοιχεία στην παλαιοντολογική έρευνα για τον τρόπο ζωής των μαστόδοντων που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μολ είναι το μοναδικό απολίθωμα από έναν τόσο νεαρό μαστόδοντα που βρέθηκε ώς σήμερα.

Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 4 – 5 εκατοστά, αλλά το δείγμα του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από νεογέννητο μαστόδοντα του είδους mammut borsoni που πέθανε περίπου δύο μήνες μετά τη γέννησή του.

Ο νεογιλός χαυλιόδοντας προέρχεται από ένα μωρό μαστόδοντα, το οποίο, όπως εικάζουν οι επιστήμονες, αν ήταν αρσενικό και είχε ζήσει, στην ενηλικίωσή του οι χαυλιόδοντες θα ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα όπως τα απολιθωμένα ευρήματα για τα οποία η Μηλιά κατέχει όχι μόνο στο Ρεκόρ Γκίνες αλλά και μία από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη.

Η ανασκαφική της συλλογή από την 17χρονη έρευνα περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων και 5,02 μαστόδοντα μαμούθ borsoni και άλλα λείψανα, μεταξύ αυτών την κάτω γνάθο από τις πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη και οστά σκελετών απολιθωμένων ζώων.

Τα σπάνια ευρήματα προέρχονται από τους προϊστορικούς γίγαντες ύψους 3,5 μέτρων και βάρους 6 τόνων, οι οποίοι όπως συμπεραίνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κυκλοφορούσαν πριν από 2,5 – 3 εκατομμύρια χρόνια στη ζούγκλα της Μηλιάς ανάμεσα σε επικίνδυνα θηρία μαχαιρόδοντες (τεράστια αιλουροειδή), αρκούδες, μαστόδοντες (anancus,) ρινόκερους, γαζέλες, ιππάρια, ελάφια και αγριόχοιρους. Η έκθεση των ευρημάτων ήδη προσελκύει πάνω από 25.000 επισκέπτες ετησίως. Φιλοξενείται σε αίθουσα της πρώην κοινότητας όπου θα παραμείνει ώσπου η Μηλιά αποκτήσει ένα σύγχρονο πολυδύναμο κέντρο παλαιοντολογίας, που θα προωθεί την έρευνα και τη γνώση.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυσή του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών. Το κτίριο, 3.000 τ.μ., υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια για να στεγάσει ευρήματα, ομοιώματα των προϊστορικών ζώων, αναπαραστάσεις του «επίγειου παραδείσου», εργαστήρια συντήρησης απολιθωμάτων και παραγωγής εκμαγείων, ώστε να αποτελέσει διεθνές κέντρο των ερευνητών παλαιοντολόγων και γεωλόγων.

 

www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.