Θραύση κάνει στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν της Κολομβίας, ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα αφιερωμένα στους πιο διαβόητους εκτελεστές και εμπόρους ναρκωτικών της χώρας και κυρίως στη ζωή του “βαρόνου της κοκαΐνης” Πάμπλο Εσκομπάρ, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές που εξετάζουν την απόσυρσή του από την κυκλοφορία.
Το άλμπουμ αποτελείται από 16 σελίδες και τιτλοφορείται “Πάμπλο Εσκομπάρ, ο αφέντης του κακού”. Παρουσιάζει λεπτομερώς τη ζωή ενός από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της δεκαετίας του 1980. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε το 1993, σε ηλικία 44 ετών, σε επιδρομή στο Μεντεγίν.
Προς συλλογή διατίθενται πάντως φωτογραφίες και άλλων διαβόητων κακοποιών, όπως του Γκονσάλο Ροντρίγκες Γκάτσα, του αποκαλούμενου “Ο Μεξικάνος” και του Τζον Χάιρο Βάσκες ή “Ποπάι”.
Το άλμπουμ πωλείται εδώ και περίπου δέκα ημέρες μόνο από πλανόδιους μικροπωλητές στις φτωχικές συνοικίες της Μεντεγίν και στοιχίζει περίπου 0,1 ευρώ. Τα σακουλάκια με τις αυτοκόλλητες εικόνες κοστίζουν γύρω στα 5 λεπτά.
“Τα παραδίδουν κάποιοι που κυκλοφορούν με μηχανάκια και έχουν μεγάλη ζήτηση. Δεν μου απέμεινε παρά μόνο ένα”, σχολίασε ένας πλανόδιος πωλητής στη γειτονιά Σάντο Ντομίνγκο.
Μεταξύ άλλων τα αυτοκόλλητα δείχνουν την πρώτη κοινωνία του Εσκομπάρ, τα ταξίδια του, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά του. Στα παιδιά που θα καταφέρουν να συμπληρώσουν όλη τη σειρά δίνεται η υπόσχεση ότι θα κερδίσουν MP3, Ipod και μπάλες ποδοσφαίρου. Ωστόσο πάνω στο έντυπο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το ποιος εκδίδει το άλμπουμ και ποιος θα δώσει τα δώρα στους “συλλέκτες”.
Από τα τέλη Μαΐου ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι προβάλλει μια σαπουνόπερα με τον ίδιο τίτλο με το άλμπουμ και ορισμένοι από τους ηθοποιούς του σίριαλ εμφανίζονται στα αυτοκόλλητα.
Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σέρχιο Σουλουάγα, ανακοίνωσε ότι θα κατασχεθούν τα “παράνομα” έντυπα, καθώς έχουν αρνητική επιρροή στις μικρές ηλικίες, όμως κατόπιν ο δήμος έκανε πίσω, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αυτό το θέμα.
Ο Εσκομπάρ είχε δημιουργήσει το πανίσχυρο “καρτέλ του Μεντεγίν” και στην πόλη αυτή- που επί χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα στα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως- πολλοί τον τιμούν ακόμη θεωρώντας τον “ευεργέτη”.
Το πορτρέτο του κοσμεί πολλούς τοίχους ενώ ο τάφος και το σπίτι του, η Ασιέντα Νάπολες, προσελκύουν τουρίστες και νοσταλγούς. Το 1989 το περιοδικό Forbes τον είχε κατατάξει έβδομο στον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.