Θύελλα έχει ξεσηκώσει η εξωπραγματική επίδοση της 16χρονης Κινέζας αθλήτριας Ye Shiwen, η οποία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα μεικτής κολύμβησης κατά πάνω από  1 ολόκληρο δευτερόλεπτο, κολυμπώντας, μάλιστα, πιο γρήγορα στα τελευταία 50 μέτρα από τον αντίστοιχο χρυσό Ολυμπιονίκη των ανδρών, Ryan Lochte!

Ο κορυφαίος προπονητής κολύμβησης των ΗΠΑ, John Leonard, θεωρεί το κατόρθωμα «αδύνατο» και ότι, βάσει της προϊστορίας των Κινέζων και των συνθηκών, το πιο πιθανό είναι ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Κινέζοι να έχουνε προχωρήσει ακόμα και σε γενετικές τροποποιήσεις των αθλητών τους. Οι καταγγελίες ανθρώπων του αθλήματος, κυρίως από τις ΗΠΑ, ανάγκασαν τη νεαρή πρωταθλήτρια να υπερασπιστεί την καθαρότητα του κατορθώματός της και να καταστήσει σαφές πως ότι κατάφερε οφείλεται στη μακροχρόνια, και από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, σκληρή προπόνησή της.

Ο Leonard, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματούχος στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης, θεωρεί ότι η περίπτωση της νεαρής Κινέζας του θυμίζει τις περιπτώσεις Ανατολικογερμανών αθλητών τη δεκαετία του ’80 και τις απίστευτες επιδόσεις τους που οφείλονταν, κυρίως, στην ευρεία χρήση επικίνδυνων απαγορευμένων ουσιών. O ρεπόρτερ του BBC, David Jones, θυμάται, επί της ευκαιρίας, τη συνέντευξη που είχε πάρει από την Ανατολικογερμανίδα Petra Schneider, η οποία στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 συνέτριψε τους αντιπάλους της. Όμως, όπως είχε εξομολογηθεί στην συνέντευξη, κλαίγοντας, «η Sharron Davies (κύρια αντίπαλός της και αργυρή Ολυμπιονίκης τότε) δεν αγωνιζόταν ενάντια σε μια άλλη κολυμβήτρια εκείνη την ημέρα – αγωνιζόταν ενάντια σε ένα διαφορετικό (από το ανθρώπινο) είδος».

Οι βίοι των τότε Ανατολικογερμανών και των Κινέζων σήμερα αθλητών μοιάζουν παράλληλοι. Αν και οι Κινέζοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξουν πως η προπόνησή των αθλητών τους δεν περιλαμβάνει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (έχοντας οι ίδιοι μια αυστηρή υπηρεσία ελέγχων anti-dopping) δεν παύουν να συμπεριφέρονται στους νεαρούς ελπιδοφόρους αθλητές τους όπως οι πάλαι ποτέ Κομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας. Τα παιδιά ανά την Κινεζική επικράτεια ελέγχονται από πολύ μικρά για τυχόν ενδείξεις πιθανών αθλητικών δυνατοτήτων και όσα διαπιστωθούν πως φέρουν κάποια υποσχόμενα χαρακτηριστικά, στέλνονται σε ειδικά σχολεία-οικοτροφεία, όπου επίπονα και επίμονα «πλάθονται» ώστε να γίνουν οι αυριανοί επίδοξοι πρωταθλητές της χώρας τους.

Ακόμα κι αν, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής όλοι οι έλεγχοι των διοργανωτών, σε πείσμα ειδικά των Αμερικάνων, η Κινέζα πρωταθλήτρια δεν έχει κάνει χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας ή τεχνικής σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ, η προσέγγιση των συμπατριωτών της στην άθληση των παιδιών τους θυμίζει μια φαύλη εκδοχή του Σπαρτιατικού μοντέλου. Η μαρτυρία του οποίου μοντέλου άθλησης ήταν μια «πολύ ανησυχητική εμπειρία» για τον Sir Matthew Pinsent, βετεράνο πολυπρωταθλητή της κωπηλασίας, στον οποίο είχε επιτραπεί πριν λίγα χρόνια να επισκεφτεί ως Ολυμπιακός παρατηρητής τις Κινεζικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Μικρά παιδιά περνάνε μέσα από επίπονες δοκιμασίες, πέραν των φυσικών τους ορίων, από ηλικίες ακόμα και νηπιαγωγείου, με απώτερο σκοπό κάποιο παγκόσμιο ή Ολυμπιακό μετάλλιο. Μοναδική ανταμοιβή, πρακτικά, η κάπως καλύτερη διατροφή από το μέσο Κινέζο και μεγάλες πινακίδες και σημαίες να γράφουν «ΧΡΥΣΟ» πάνω από τα κεφάλια τους. Όσα παιδιά όμως δεν τα καταφέρουν (ή δεν τα καταφέρνουν πια) να φέρουν τα ζητούμενα αποτελέσματα, επιστρέφουν στην κοινωνία με μηδαμινά εφόδια, έχοντας περάσει όλη τους τη ζωή εκπαιδευόμενα μόνο στο να είναι αθλητές της χώρας τους, από τις βάναυσες προπονήσεις μέχρι την πλύση εγκεφάλου για τη σωστή αντιμετώπιση των ΜΜΕ!

Και κάπως έτσι, αναφέρει ο Jones, «σφυρηλατούν» οι Μανδαρίνοι γραφειοκράτες του Κομμουνιστικού Κόμματος τις «γοργόνες» τους, όπως η Ye.  Βέβαια, η μητέρα της επιμένει πως η κόρη της είχε από μικρή όνειρο να γίνει κολυμβήτρια και πως με τον πατέρα της πάντα της λέγανε να έχει ως στόχο τη χαρά του αγωνίζεσθαι και όχι μόνο τα μετάλλια, αλλά η περίπτωση της Petra Schneider δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού για τη μελλοντική εξέλιξη της αθλήτριας-θαύμα από την Κίνα.

Η Schneider, ή Sportsperson 137 όπως ήταν η κωδική, και μοναδική, της ονομασία κατά τη διάρκεια των πολυετών προπονήσεών της στα κέντρα εκπαίδευσης της Ανατολικής Γερμανίας, ανέπτυξε μήλο του Αδάμ στο λαιμό της και ένα τετράγωνο αρσενικό πηγούνι ανάμεσα σε άλλα χαρακτηριστικά, ενώ αναγκάστηκε να γεννήσει με καισαρική λόγω των υπερτονισμένων της μυών! Και όπως λέει ή ίδια, ευχαρίστως θα αντάλλασε τα μετάλλιά της με την θηλυκή φιγούρα της τότε ανταγωνίστριάς της.

Σίγουρα συμφωνούμε με τις ευχές του κου Jones να μην ακούσουμε παρόμοιες ιστορίες από τη νεαρή Ye σε λίγα χρόνια.

TopGunZ, από Daily Mail

www.dailymail.co.uk/news/article-2181121

www.dailymail.co.uk/news/article-2181374

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.